Ako funguje lunárny kalendár a ako nás ovplyvňujú jednotlivé fázy mesiaca?

0
1271

Mnohí veria, že mesiac dokáže ovplyvniť správanie ľudí i zvierat. Je to naozaj tak? Zistite, ako funguje lunárny kalendár a prečo sa naša nálada počas jednotlivých mesačných fáz mení. 

Zdroj: Bigstock

Ako funguje lunárny kalendár? 

Lunárny kalendár vychádza z tradičnej astrológie a na internete je spolu s online veštením veľmi populárny. Dôležité sú v ňom všetky znamenia zvieratníka (zverokruhu), ktoré sa vždy viažu s jedným zo štyroch živlov: s ohňom, vodou, so vzduchom alebo so zemou. Každé znamenie sa navyše spája aj s určitou časťou tela, ktorú mesiac ovplyvňuje. 

Okrem ľudí však Luna, ako sa zvykne v astrológii nazývať, pôsobí aj na rastliny a na náš metabolizmus. Výklad lunárneho kalendára sa môže mierne líšiť podľa toho, odkiaľ čerpáte. Odporúčania však platia pre každého. Nielen pre tých, ktorí sú narodení v znamení aktuálnej fázy.

Zdroj: Unsplash

Fázy mesiaca a ich význam 

Nov 

Nov má mať silný vplyv na ľudí, zvieratá a aj rastliny (dokonca aj na izbové kvety). Vraví sa, že v tejto fáze sa telo ľahšie zbavuje škodlivých látok a je odolnejšie voči chorobám. Navyše čím sa doba k novu skracuje, tým je táto schopnosť silnejšia.

Veľa ľudí zvykne počas novu podstúpiť rôzne očistné, napríklad bylinkové, kúry. Takisto by malo ísť o čas ideálny na nové začiatky. Keďže je počas neho väčšia tma, odporúča sa pálenie sviečok. Tie by mali zbaviť priestor i vás negatívnej energie a zlepšovať náladu.

Prvá štvrť

Mesiac prechádza do prvej štvrte približne týždeň po nove. Z našich zemepisných šírok je vtedy jeho pravá polovica osvetlená a ľavá tmavá. Prechod z novu k prvej štvrti sa v astrológii označuje ako prvá lunárna fáza. Mesiac sa približuje k Zemi a je stále viac a viac osvetlený. Dorastá približne 14 dní a keď prejde do splnu, hovoríme o druhej lunárnej fáze.

Keď dorastá, zväčšujeme sa aj naše emocionálne vnímanie. Mali by sme sa v tomto období viac šetriť, aby sa do tela lepšie vstrebali všetky vitamíny a minerály. Vraví sa, že počas prvej štvrte telo lepšie príjme a využije všetko dobré, čo doň dávame. Zhoršiť sa však môžu opuchy či problémy s lymfou, keďže sa v organizme zadržiava viac vody.

Zdroj: Bigstock

Spln 

K splnu dochádza, keď je Mesiac na polceste v obiehaní Zeme. Táto fáza zvykne citeľne ovplyvňovať správanie ľudí. Skúsení astrológovia tvrdia, že najviac spln pocítia ženy, deti a v menšej miere aj zvieratá. Najmä tieto skupiny zvyknú byť nepokojnejšie, nervóznejšie a horšie zvládajú stresové situácie. Medzi dospelými sú počas splnu oveľa častejšie hádky i dopravné nehody. 

Nemusí byť však kritický pre každého. Najsilnejšie vplýva na ľudí v znamení, v ktorom sa mesiac práve nachádza. Objaviť sa môžu aj problémy so spánkom. Buď sa zhorší zaspávanie, alebo sa pridruží častejšie nočné budenie. Je to preto, že počas splnu klesá hladina melatonínu. 

Posledná štvrť 

Čas, keď Mesiac prechádza od splnu k novu, sa zvykne nazývať treťou a štvrtou lunárnou fázou (ide cca o dva týždne). Približne v polovici je mesiac v poslednej fáze, v ubúdajúcom polmesiaci. Práve vtedy vyzerá ako písmeno C. 

V tomto období šú podľa lunárneho kalendára ľudia menej citliví a ich emocionálne prežívanie je zabrzdené. Opäť sa však telo ľahšie zbavuje škodlivých látok. Môžeme sa cítiť aj viac energickí a v lepšej nálade. Aj bežné upratovanie ide počas poslednej fázy o niečo lepšie.