6 najčastejších odporúčaní pri úspešnom hľadaní si práce

0
902

Hľadanie práce nie je len o uchádzaní sa o zamestnanie a dúfaní, že vás okamžite pozvú na pohovor. Len málo ľudí môže jednoducho podať žiadosť, získať pohovor a rovno dostať pracovnú ponuku pri dnešnej konkurencii.

Pripravili sme krátky zoznam dobrých a nadčasových tipov, ktoré vám pomôžu vyladiť stratégiu a uľahčia váš proces hľadania si práce.

Poznajte svoje kariérne ciele

Ujasnite si typ práce, ktorú hľadáte. Toto je obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí vstupujú na trh práce prvýkrát alebo menia kariéru. Tieto informácie ovplyvnia mnoho ďalších aspektov vášho vyhľadávania, od typov zamestnávateľov po networking. Zvážte všetky aspekty práce, od pracovného prostredia, po vaše dochádzanie a požadovaný plat. Čím lepšie definujete svoje ciele, tým efektívnejšie bude hľadanie práce. Uistite sa, že váš cieľ je jasný, realistický a máte plán ako ho dosiahnuť. Pripravte si zoznam zamestnávateľov, ktorých sa na základe vášho cieľa chystáte kontaktovať.

Uistite sa, že vás zamestnávatelia vedia nájsť

Keď hľadáte prácu, musíte uľahčiť zamestnávateľom, aby vás našli aj online. Zamestnávatelia, ktorých zaplavujú životopisy často hľadajú kandidátov pasívne (kvalifikovaní kandidáti, ktorí si prácu nevyhnutne nehľadajú, ale môžu mať záujem, ak príde správna ponuka).

Vytvorte si profil na LinkedIn a iných profesionálnych profesionálnych stránkach súvisiacich s ponukou a hľadaním si práce.

Tip: Dávajte si pozor ako sa prezentujete na sociálnych médiách. Zamestnávatelia si váš profil určite vyhľadajú.


Hľadáte prácu? Pozrite si voľné pracovné miesta TU


Prispôsobte si svoj životopis a motivačný list

Je dôležité nájsť si čas na písanie cielených životopisov a motivačných listov, ktoré konkrétne spájajú vašu kvalifikáciu s kritériami prijímania zamestnancov na pracovné pozície, o ktoré sa uchádzate. Budete mať oveľa väčšiu šancu dostať sa na pohovor s cieleným životopisom, než keď pošlete všeobecný, rovnako vyzerajúci životopis všetkým zamestnávateľom.

Poznačte si všetky schopnosti alebo kvalifikácie, ktoré sa zdajú zamestnávateľovi veľmi dôležité.

Dbajte na svoju sieť kontaktov

Networking je stále spôsob, akým si väčšina ľudí hľadá prácu. Spojte sa s každým, koho poznáte, pretože nikdy neviete, ktorý kontakt vám môže pomôcť pri hľadaní zamestnania alebo vás skontaktuje s niekým, kto môže. Pripojte sa k skupinám na LinkedIn či sociálnych médiách, aby ste mali prístup k zoznamom pracovných miest zverejnených pre členov skupiny.

Dôkladne sa pripravte na pracovný pohovor

Pracovný pohovor je samozrejme kľúčový. Nájdite si čas na prípravu. Predtým, ako pôjdete na pohovor, si urobte prieskum spoločnosti, vhodne sa oblečte, precvičte si zodpovedanie otázok a kladenie otázok na pohovore a dbajte na to aby ste urobili dojem svojimi schopnosťami, skúsenosťami, dôverou a odbornosťou.

Pripravte si referencie

Referencie nemusia patriť do vášho životopisu, ale hrajú dôležitú úlohu pri hľadaní zamestnania. Pripravte si aspoň tri referencie od ľudí, s ktorými ste v súčasnosti alebo v minulosti pracovali. Cieľom je identifikovať ľudí, ktorí majú prehľad o vašich schopnostiach a a ktorým dôverujete, aby o vás a vašom výkone povedali dobré veci. Inými slovami, zacieľte na ľudí, ktorí sú ochotní obhajovať vašu kandidatúru. Potom kontaktujte týchto ľudí a uistite sa, že sú pre vás ochotní byť referenciou, keď príde čas.

Ak by sa vám predsa nepodarilo na pohovore zahviezdiť natoľko aby ste dostali pracovnú ponuku. Za každú jednu príležitosť poďakujte a pokračujte ďalej. Netreba si páliť mosty, nikdy neviete kedy sa vám vaša vysnívaná spoločnosť môže ozvať s inou, možno lepšou ponukou.