20 epických faktov o Game of Thrones

0
6812

Game of Thrones Zaujímavosti

Vráťme sa teda do sveta intríg, krvi a drakov prostredníctvom niekoľkých zaujímavostí, o ktorých ste možno nevedeli.

48210542 - video, movie, cinema vintage production concept. film reels, clapperboard, tickets, popcorn and megaphone. 3d

  1. Pilotnú epizódu museli natočiť odznova

Áno, presne tak. Niekde vo filmových archívoch HBO sa skrýva časť, ktorú ste nevideli. „Bolo to úplne hrozné. Pri pozeraní sme, napríklad, zistili, že deja vôbec nie je jasný súrodenecký vzťah medzi Cersei a Jamiem. To je obrovská diera v scenári,“ hovorí spolutvorca seriálu, David Benioff.

  1. Catelyn Stark a Daenerys Targaryen mali hrať iné herečky

V pôvodnej pilotnej časti si rolu Catelyn zahrala Jennifer Ehleová a Daenerys stvárnila Tamzin Merchantová. Objavil sa v nej aj autor knižnej predlohy, George R. R. Martin, ktorý účinkoval ako hosť na svadbe Daenerys s Khalom Drogom.

  1. A aj iné postavy mohol stvárniť niekto iný

Gillian Andersonová aj Dominic West odmietli neznámu úlohu v seriáli. Sam Slaflin, známy z The Hunger Games, bol na konkurze  na rolu Jona Sneha a Viserysa Targaryena. A hviezda seriálu Outlander, Sam Heughan, skúšal na rôzne roly dokonca až sedemkrát.


Tip redakcie: 15 vecí, ktoré ste nevedeli o seriáli Dva a pol chlapa


  1. Peter Dinklage si myslel, že seriál zrušili

Po pilotnej epizóde mu zavolal David Benioff a vystrelil si z neho, že seriál zrušili. Pravdu sa dozvedel až po šiestich hodinách.

  1. Sansa Starková si v civile adoptovala svojho „zlovlka“

Sophie Turnerová, predstaviteľka Sansy, sa pri natáčaní zamilovala do Zunni, sučky, ktorá hrala jej zlovlka. Keďže psíkovi sa hľadal nový domov, Sophiina rodina si ju adoptovala.

  1. Dothračtina je skutočný jazyk

Pre seriál ho vytvoril jazykovedec David J. Peterson. Od roku 2014 sa dokonca môžete zapísať na kurz, kde sa naučíte rozprávať presne ako Khal Drogo.

  1. Pri niektorých postavách sa vystriedali herci

Najciteľnejšia bola zrejme zmena v predstaviteľovi Daaria Naharisa, ktorého hral v tretej sérii Ed Skrein a od štvrtej série prevzal žezlo Michiel Huisman. Menili sa aj predstavitelia Tommena Baratheona (Callum Wharry v prvej a druhej sérii, Dean-Charles Chapman vo zvyšných) a jeho sestry Myrcelly (Aimee Richardsonová v prvej a druhej sérii, Nell Tiger Freeová v piatej), ako aj herci, ktorí hrali Gregora „Horu“ Cleganea (Conan Stevens v prvej, Ian Whyte v druhej a Hafþór Júlíus Björnsson v štvrtej, piatej a šiestej sérii).

  1. Daenerys má v knihe fialové oči

Targaryenovci majú fialové dúhovky. Herci pôvodne nosili farebné šošovky, ale tvorcom seriálu sa zdalo, že s nimi nedokážu dobre vyjadriť emócie, preto ich zavrhli.

  1. V seriáli zomrelo veľa postáv, ktoré v knihách stále žijú

Napríklad Shireen a Stannis Baratheonovci, strážcovia Nočnej hliadky Pyp a Grenn, Barristan Selmy, Myrcella Baratheonová a Mance Rayder.


Tip redakcie: Film Proti svojej krvi prináša rodinnú drámu nabitú surovými emóciami


  1. Zjesť konské srdce, aj umelé, nie je nič moc

Scéna z prvej série, v ktorej musela Daenerys zjesť surové konské srdce, nebola pre herečku príjemný zážitok. Umelé srdce z hmoty, z ktorej sa vyrábajú gumené medvedíky, vraj chutilo ako bielidlo. A to nie je všetko – Emilia Clarková sa vďaka lepkavej umelej krvi prilepila na toaletu!

  1. Seriál rád odkazuje na film Monty Python a Svätý grál

V pilotnej časti použili tvorcovia jeden z hradov, na ktorom sa natáčal aj film britskej komediálnej skupiny. O tri série neskôr pokrikuje meereensky bojovník na Daenerys legendárne urážky z filmu ako „Tvoja matka bola škrečok!“. Samozrejme, vo valyrijčine.

  1. Ľudia dávajú svojím deťom mená svojich obľúbených postáv

Populárne sú mená Khaleesi, Arya, Tyrion, Brienne, Sana, Bran, Sandor či Theon.

  1. Starkovci v seriáli sú starší, ako v knihe

Knižní predstavitelia Starkovského rodu sú omnoho mladší ako ich televízne náprotivky. Bran má mať sedem rokov, v seriáli má 12; Arya zostarla z deviatich rokov na 13, Sansa z 11 na 15 a Rickon z troch na šesť. A ak by sa tvorcovia seriálu držali knižnej predlohy, Robb Stark by mal 15 a Jon Sneh iba 14 rokov.

23 #Emmys nominations. The most of any drama series this year. #GameofThrones

A post shared by gameofthrones (@gameofthrones) on

  1. Tvorcovia seriálu museli uhádnuť, kto je Jonova matka

Predtým, než George R. R. Martin zveril svoje dielo do rúk filmárov, museli mu odpovedať na jednu otázku: Kto je podľa nich matka Jon Sneha. „Chcel, aby sme mu dali inteligentnú odpoveď opierajúcu sa o skutočnosti jeho knižného sveta,“ hovorí spolutvorca seriálu, D. B. Weiss. „Tento problém sme už predtým dobre prebrali, takže to pre nás nebola nečakaná otázka.“

  1. Jeden herec si zahral až štyri postavy

Ide o Iana Whyta, britského herca a kaskadéra, ktorý v prvých dvoch sériách stvárnil Bieleho chodca, v druhej sérii Gregora Clegana, v tretej sérii neznámeho obra a v piatej divokého obra Wun Wuna.


Tip redakcie: Legendy bojových umení, ktoré žiaria na filmovom plátne


  1. Ramsey Sneh si takmer zahral Jona Sneha

Iwan Rheon bol druhý v poradí po Kitovi Harringtonovi, ktorý rolu Jona napokon získal. Iwanovi sa tak ušla ako na mieru ušitá rola sadistického syna Roosa Boltona, Ramseyho.

  1. Seriál štyri roky po sebe kraľoval rebríčku ilegálnych stiahnutí

Išlo o roky 2012 až 2015. Počet ilegálnych stiahnutí viac ako dvojnásobne prekračoval počet stiahnutí druhého najsťahovanejšieho seriálu tej doby, The Walking Dead.

  1. K seriálu vyšiel oficiálny repový album

HBO ho vydalo v roku 2014 pod názvom „Catch the Throne“. V roku 2015 uzrel svetlo sveta aj druhý oficiálny album, ktorý poteší nielen hip-hopových, ale aj metalových fanúšikov. Na albumoch sa podieľali umelci ako Method Man, Snoop Dogg, Big Boi či Anthrax.

  1. Sean Bean si z odťatej hlavy nerobil ťažkú hlavu

Predstaviteľ Neda Starka sa pri natáčaní zabával s modelom odťatej hlavy svojej postavy ako s futbalovou loptou.

  1. Tvorcovia seriálu vedia, ako sa skončia knihy

Martin im načrtol hrubé obrysy osudov jednotlivých postáv. „Seriál a knihy majú svoje vlastné tempo, preto sme chceli vedieť, akým smerom sa máme uberať,“ hovorí Benioff. „Keď poznáte koniec, môžete k nemu vymyslieť príbeh. S Georgeom sme si sadli a prešli sme si každú postavu.“

 Čítajte tiež:

Super-laser z Hviezdnych vojen by už nemusel byť až také sci-fi

Osem vecí, ktoré robia budúci milionári každý deň, keď sa nikto nepozerá


Zdroj: http://mentalfloss.com/article/78941/20-epic-facts-about-game-thrones