Autobusová stanica v Bratislave – ako to s ňou vyzerá

1
5022

Rekonštrukcia autobusovej stanice Nivy

Ľudia v Bratislave už nedočkavo očakávajú kedy sa začne s výstavbou novej autobusovej stanice na Nivách. O jej prestavbe informovalo mesto pred niekoľkými rokmi, ale až tento rok sa začalo niečo diať. Develóperska skupina HB Reavis, ktorá stojí za celým projektom predstavila minulý rok na výstave Mapic vo francúzskom Cannes nový multifunkčný projekt. Starú socialistickú budovu súčasnej stanice tak nahradí nové reprezentatívne miesto hodné hlavného mesta.

HB Reavis Facebook

Foto: HB Reavis Facebook

Aby sa mohlo začať s výstavbou stanice musí mesto udeliť ešte stavebné povolenia. Investor má zatiaľ len jedno, ale aj to už postačuje, aby sa mohlo začať s prípravnými prácami.


Tip redakcie: Čo sa aktuálne stavia v Bratislave


Počas celej realizácie bude cestujúcim slúžiť náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici, ktorú už developer v rámci prvej fázy vybudoval. Teraz sa môže pustiť do úpravy okolia stanice Nivy. Tá v sebe zahŕňa zbúranie budovy bývalého pohrebníctva na Svätoplukovej ulici. Odstraňuje sa tiež priľahlá budova a spevňuje sa stavebná plocha.

Celý projekt novej stanice nesie meno NIVY

Pôjde o naozaj jedinečnú stavbu, ktorá v sebe spája moderný dizajn a funkčnosť. Okrem medzinárodnej autobusovej stanice s rozlohou 30000 metrov štvorcových tu nájdete aj druhé najväčšie nákupné centrum na Slovensku s rozlohou 70-tisíc metrov štvorcových. Ďalej sa tu bude nachádzať mestská tržnica a výšková administratívna budova. Unikátnou črtou novej stanice má byť zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre oddych a šport. Celý projekt má mať rozlohu 130-tisíc metrov štvorcových.

f2a9eec7b62ed10cc6da70b49dfc297e

Foto: HB Reavis Facebook

Stanica bude mať päť podlaží. Dve z nich sa budu nachádzať v podzemí a tri budú nadzemné. V prvom podzemnom podlaží plánuje developer samotnú autobusovú stanicu s nástupišťami a výstupištami. V druhom podzemnom podlaží sa ráta s parkoviskom, ktoré spolu s ďalšími parkoviskami v projekte ponúkne až 2150 miest, čo určite poteší nejedného Bratislavčana.


Tip redakcie: Obyvatelia vs. developeri – výstavba bytov sprevádzaná večnými spormi


Vo zvyšných troch nadzemných podlažiach ráta investor s obchodným centrom a s tržnicou. Na prízemí budú supermarkety, drogérie či iné praktické obchody. Na druhom sa zas pripravujú módne butiky so známymi značkami. A na poslednom bude už spomínaná tržnica spolu s rôznymi reštauráciami či tradičnými prevádzkami s občerstvením.A kedy bude stanica hotová? Bratislavčania sa na ňu môžu tešiť v roku 2019.

Úpravám sa nevyhnú ani priľahlé ulice

Na ulici Mlynské Nivy pribudne nový pruh pre MHD a nové cyklistické trasy. Celá cesta prejde zároveň rekonštrukciou. Umiestnením stanice do podzemia dôjde k zníženiu hlučnosti. Projekt NIVY tak konečne prinesie do hlavného mesta, moderný priestor kombinujúci transport s obchodom, ktorý môžeme nájsť aj v iných európskych metropolách.

Potešila vás plánovaná rekonštrukcia autobusovej stanice Nivy?

Čítajte tiež:

Cesty I. triedy budú devastované viac a viac

Ceny nehnuteľností by mali v roku 2017 naďalej rásť, ale už miernejšie


Zdroj Foto: HB Reavis Facebook

https://www.facebook.com/HBReavisSK/

Comments are closed.