Prečo psychopati nie sú schopní milovať vlastné deti

4
9026

Takzvaná temná triáda vlastností – narcizmus, machiavelizmus a psychopatia  – sa u ľudí prejavuje ako prehnaná láska k sebe samému, manipulácia a absencia empatie. Štúdie odhadujú, že takýchto ľudí je medzi nami od 1% do 10%.

Človek s týmito vlastnosťami je posadnutý sám sebou a nechápe zmysel pocitov iných. Vo vzťahu je často manipulatívny a dominantný a svojho romantického partnera zneužíva či doháňa k stavu, kedy si myslí, že sa zbláznil.

Otázkou je, či je niekto taký vôbec schopný lásky. Čo ak má deti? Nebude milovať ani tie?

Psychologička Perpetua Neová hovorí, že nie. „Narcisti, psychopati a sociopati nepoznajú empatiu. Nie sú jej schopní, a preto nikdy nemôžu naozaj milovať.“ Nezmení sa to ani s príchodom dieťaťa. Nevnímajú ho totiž ako samostatnú ľudskú bytosť, ale len ako nástroj na ukájanie vlastného ega.

„Ľudia s vlastnosťami TT (temnej triády) vnímajú deti ako svoj majetok a pokračovanie seba samého,“ hovorí Neová. „Starajú sa o ne, aby z nich vyrástli ‚úžasné bytosti‘, ktoré budú slúžiť ako ich trofej.“

Deti, ktoré majú za rodiča s vlastnosťami TT, často nemajú pojem o vlastnej hodnote a osobnosti. Ich rodičia totiž nerešpektujú ich súkromie ani túžby a strachy. „Môžem ti skontrolovať telefón. Môžem sa ti vrútiť do izby bez varovania. Môžem si robiť, čo chcem,“ opisuje Neová zmýšľanie takéhoto rodiča. „Nerešpektujú ani emočné bariéry, takže ich dieťa vyrastie bez toho, že by sa naučilo niečo o normálnych vzťahoch.“

Dieťa psychopata musí často plniť funkcie, aké by nemalo. Narcisti sú napríklad často nešťastní ľudia s nízkym sebavedomím, ktorí využívajú svoje dieťa ako bútľavú vŕbu a zasypávajú ho množstvom emočnej ťarchy.

Ako takýto rodič starne a slabne, ich dieťa naopak dospieva, silnie a viac si uvedomuje svoju hodnotu. Stratégia manipulatívnych rodičov je neustále dieťa ponižovať a dokazovať mu, že by bez neho nič nedokázalo. Naopak, ak sa dieťaťu niečo podarí, rodič prevezme celý úspech na seba. Napríklad povie, že jediný dôvod, prečo dieťa vyhralo hudobnú súťaž, je, že on urputne šetril peniaze na hodiny klavíra. Vôbec to pritom nemusí byť pravda.

V prípade viacerých detí sa narcistický rodič k prvému zväčša správa ako k obľúbenému. Druhé dieťa, naopak, môže za všetko zlé. Ak príde aj tretie dieťa, väčšinou je viac-menej ignorované a stratené vo svete bez vzorov. Zaujímavé je, že „obľúbené dieťa“ sa má v dospelosti časti horšie ako neobľúbené. Prečo? Pretože sa doma naučí, že keď urobí, čo rodičia chcú, tak ho budú milovať. A keď to nespraví, dourážajú ho, vysmejú a oberú ho o akúkoľvek hodnotu. Naučí sa tak, že jeho hodnoty a sny nie sú dôležité. Bude sa riadiť iba tým, čo chcú ostatní okolo neho. Neobľúbené dieťa, naopak, vyjde do sveta s negatívnymi asociáciami k rodičom. Mimo domu objaví slobodu a dokáže si vybudovať normálny život.

Čítajte tiež:

Ako funguje myseľ narcistu

6 dôvodov, prečo zapájať deti do domácich prác

Patríte aj vy medzi demisexuálov


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/why-psychopaths-cannot-love-their-own-children-a7938901.html

Comments are closed.