Démoni a ochrnutie počas spánku. Prekonali ste spánkovú paralýzu

0
11212

Výskumníci zaoberajúci sa spánkom dospeli k záveru, že vo väčšine prípadoch je spánková paralýza jednoduché znamenie, že vaše telo sa nepohybuje hladko v jednotlivých fázach spánku. Spánková paralýza je len zriedkakedy spojená s hlbšie zakorenenými psychickými problémami.

V priebehu storočí boli príznaky spánkovej paralýzy popísané mnohými spôsobmi a často boli pripisované k prítomnosti „zla“: neviditeľní démoni noci v dávnych dobách, stará čarodejnica v Shakespearovej hre Rómeo a Júlia, či únosy mimozemšťanov. Takmer každá kultúra v histórií obsahovala príbehy o temných zlých bytostiach, ktoré desili bezmocných ľudí počas nocí. Ľudia už dlho hľadali vysvetlenie pre toto tajuplné ochrnutie počas spánku a s ním spojené sprievodné pocity hrôzy.

7670778 - sleeping girl outdoors and crazy maniac clown touching her shirt. artistic colors added

Čo je spánková paralýza

Spánková paralýza je pocit kedy ste pri vedomí, ale ste neschopný pohybu. Nastáva keď človek prechádza medzi fázami bdenia a spánku. Počas týchto prechodov nemusí byť schopný sa hýbať alebo hovoriť po dobu niekoľkých sekúnd až niekoľkých minút. Niektorí ľudia tiež môžu pociťovať tlak alebo pocit udusenia. Spánková paralýza môže sprevádzať iné poruchy spánku, ako je napríklad narkolepsia. Narkolepsia je silná potreba spánku spôsobená problémami so schopnosťou mozgu regulovať spánok.

Kedy k spánkovej paralýze zvyčajne dochádza

K spánkovej paralýze zvyčajne dochádza v jednom z dvoch obdobií. Ak k nej dôjde, zatiaľ čo zaspávate, ide o tzv. hypnagogickú alebo predormitálnu spánkovú paralýzu. Ak nastane, keď sa prebúdzate, nazývame ju hypnopompická alebo postdormitálna spánková paralýza.


Tip redakcie: Ako si natrénovať spánok – naučte sa poriadne si pospať


Čo sa deje počas Hypnagogickej spánkovej paralýzy

Počas toho ako zaspávate sa vaše telo pomaly uvoľňuje. Zvyčajne sa stávate menej vedomí, takže si nevšimnete zmenu. Avšak, ak sa v zaspávaní „zaseknete“ alebo ostanete pri vedomí, môžete zaznamenať, že sa nemôžete pohybovať alebo hovoriť.

Čo sa deje počas Hypnopompickej spánkovej paralýzy

Počas spánku, sa vaše telo striedavo pohybuje v REM (Rapid Eye Movement – prudké pohyby očí) a NREM (Non-Rapid Eye Movement – mimo prúdkých pohybov očí) fázach spánku. Jeden cyklus REM a NREM spánku trvá asi 90 minút. NREM spánok nastane skôr a trvá až 75% celkovej doby spánku. Počas NREM spánku sa vaše telo uvoľňuje a samo obnovuje. Na konci NREM, sa váš spánok presúva do REM fázy. Vaše oči sa rýchlo phybujú a v spánku sa vyskytujú sny, ale zvyšok tela je stále veľmi uvoľnený. Počas REM fázy spánku sú Vaše svaly „vypnuté“. Ak nadobudnete vedomie, pri ukončení REM cyklu, môžete zaznamenať, že sa nemôže pohybovať alebo hovoriť.

71580478 - scary imaginative creature - night time watcher beside your bed.

Kto trpí spánkovou paralýzou

Výskumy hovoria, že až 4 z 10 osôb môžu trpieť spánkovou paralýzou. Môžu ju však zažívať muži aj ženy akéhokoľvek veku. Spánková paralýza môže byť dedičná v rodinách. Ďalšie faktory, ktoré môžu byť spojené so spánkovou paralýzou sú:

  • Nedostatok spánku
  • Zmeny v plánovaní spánku
  • Duševné stavy, ako je stres alebo bipolárna porucha
  • Spánok na chrbte
  • Iné problémy spánku, ako je narkolepsia alebo nočné kŕče v nohách
  • Užívanie niektorých liekov, ako sú napríklad lieky pre ADHD
  • Užívanie návykových látok

Ako je diagnostikovaná spánková paralýza

Ak zistíte sami, že nie ste schopní sa pohybovať alebo hovoriť počas niekoľkých sekúnd alebo minút pri zaspávaní alebo prebúdzaní, potom je pravdepodobné, že ste zaznamenali opakujúcu sa spánkovú paralýzu. Často však nie je nutné toto ochorenie liečiť.

Poraďte sa so svojím lekárom, ak máte niektorý z týchto problémov:

  • Cítite sa znepokojený vašimi príznakmi
  • Vaše príznaky vám spôsobujú počas dňa veľkú únavu
  • Vaše príznaky vás počas noci nútia bdieť

 

Ako je spánková paralýza liečená

Väčšina ľudí nepotrebuje žiadnu liečbu spánkovej paralýzy. Liečenie niektorýchch súdružných príznakov, ako je narkolepsia, môže pomôcť, ak ste nervózny alebo nie ste schopní dobre spať. Táto liečba môže zahŕňať:

  • Zlepšenie spánkovýcg návykov – ako je dôsledné dodržiavanie šesť až osem hodinového spánku každú noc
  • Užívanie antidepresívnych liekov, ak ich preddefinované vlastnosti pomáhajú regulovať spánkové cykly
  • Liečenie ďalších psychických problémov, ktoré by mohli prispieť k spánkovej paralýze
  • Liečba akýchkoľvek iných porúch spánku, ako je narkolepsia alebo kŕče v dolných končatinách

Ako môžem žiť so spánkovou paralýzou

Nie je nutné obávať sa nočných démonov alebo mimozemských únosov. Pokiaľ máte občas spánkovú paralýzu, môžete sami doma podniknúť kroky proti tomuto ochoreniu. Začnite tým, že budete mať dostatok zdravého spánku. Robte, čo môžete, aby ste sa zbavili stresu vo svojom živote – najmä tesne pred spaním. Vyskúšajte nové spacie pozície, ak spíte na chrbte. A pokiaľ vám spánková paralýza zabraňuje v kvalitnom nočnom spánku, nezabudnite navštíviť vášho lekára.

Čítajte tiež:

Žiaden spánok v aute či televízor hodinu pred spaním. Mamičky radia ako naučiť dieťa spať

Spánok nám vyčistí spomienky. Jeho nedostatok má za následok napríklad cukrovku

Cintorín Greyfriars Kirkyard patrí k najstrašidelnejším miestam


Zdroj: http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/sleep-paralysis#2