7 znakov, že chodíte s egomaniakom

0
4821

Ak sa váš partner neustále chváli, vždy pozná „najlepšie“ riešenie na všetko a neznesie žiadnu kritiku, potom je možno narcista.

Narcistickou poruchou osobnosti  trpí asi 7,7% mužov a 4,8% žien. Diagnózu môže síce stanoviť iba lekár, ale niektoré jej príznaky môžete odpozorovať aj sami. Toto je sedem najčastejších znakov narcistických ľudí:

Rozprávajú iba o sebe

Každá konverzácia sa točí okolo ich úspechov a záľub. Aj egomaniaci vedia byť dobrí poslucháči, ale iba v prípade, že to hrá do karát ich vlastným záujmom.

Potrebujú od vás neustálu chválu

Narcisti sú radi strebodom pozornosti a od svojho partnera očakávajú, že si vždy všimne a pochváli ich úspechy, talent, či to, ako sa obliekli. Ak im nevenujete svoju pozornosť a chválu, váš vzťah sa zhorší. Ak s nimi v hocičom nesúhlasíte, urazia sa.

Ponižujú ostatných

Egocentrici sa radi zaoberajú negatívnymi stránkami života druhých. Ich kritike neujdú ani najbližší. Myslia si, že všetko vedia lepšie ako ostatní.

Sú precitlivení a reagujú prehnane

Ak ich emočné potreby nie sú naplnené, dokážu reagovať naozaj dramaticky. Pokojne sa rozplačú alebo sa extrémne nahnevajú, až kým im druhá strana nevyhovie a neospravedlní sa.

Nie sú empatickí

Možno, že váš narcistický partner za vami príde, keď sa mu zveríte, že ste mali zlý deň, no je pravdepodobné, že tým sleduje len vlastné ciele.  

Cítite sa vďaka nim zle

Neočákavajte od svojho narcistického partnera úprimnú radosť z vašich úspechov. Pravdepodobne budú voči nim kritickí alebo budú podceňovať ich dôležitosť. Prečo? Pretože sa vaším úspechom budú cítiť ohrození.

Niekedy sú šarmantní a štedrí

Najmä v začiatkoch vzťahu môže narcista pôsobiť mimoriadne sympaticky. Je to preto, že si vás chce získať. V momente, keď im ich taktika nefunguje, však môžu reagovať zlou náladou a podráždenosťou.

Ak máte pocit, že sa vo vašom vzťahu po prvých medových týždňoch všetko zmenilo, možno máte naozaj do činenia s narcistom. Na začiatku vás privítajú vo svojom svete ako niekoho špeciálneho a jedinečného, pretože len takí ľudia majú do ich (podľa ich líčenia) vzrušujúceho a výnimočného sveta prístup. Neskôr sa z nich však vykľujú závisláci, ktorí už nedokážu dlhšie predstierať, že im na druhom skutočne záleží.

Čítajte tiež:

Chcete vedieť, či vám bol partner neverný. Takto ho možno usvedčíte

40 príznakov, že v práci už patríte k inventáru

Dámy vedeli ste, že najlepšia očná linka nie je v skutočnosti očná linka


Zdroj: https://www.independent.co.uk/life-style/dating-narcissism-sex-love-relationships-couples-boyfriend-girlfriend-self-obsessed-egotism-a8292316.html