Pozor na kliešte, vo vysokých porastoch číhajú ešte stále!

0
1476

Podľa štatistických informácií Úradu verejného zdravotníctva SR výskyt lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy v roku 2018 stúpol. Obidve spomínané ochorenia najčastejšie dokáže na človeka alebo zviera preniesť kliešť. U susedov v Česku bol zasa v roku 2018 každý štvrtý testovaný kliešť nakazený. Vyplýva to zo štatistiky českého laboratória laboratória. Najčastejšími chorobami, ktoré prenášali, boli lymská borelióza, babezióza a kliešťová encefalitída.

Zdroj: Odbor epidemiológie a Referát komunikačný ÚVZ SR

Kliešte nás ohrozujú nejedným závažným ochorením, ktoré pri ignorovaní príznakov môžu mať fatálne následky a veľmi zlý dopad na naše zdravie. Najčastejšími sú lymská borelióza a kliešťová encefalitída (infekčný zápal mozgu). Kým kliešťovej encefalitíde sa dá úspešne predchádzať očkovaním, ktoré však mnoho ľudí podceňuje, proti borelióze zatiaľ podobná ochrana chýba. Očkovanie sa odporúča najmä turistom, starším ľuďom na dedinách a deťom.  

Včasné rozpoznanie niektorých z približne 150 prenosných chorôb u psov a mačiek je pritom pre majiteľa náročné a následky bývajú často fatálne. Parazity môžu spôsobiť vnútorné poškodenie orgánov a v najhorších prípadoch smrť. Majiteľ by preto mal efektívne chrániť nielen seba, ale aj psa alebo mačku. Vzhľadom na to, že niektoré parazity sú časom na isté užívané látky rezistentné, je dobré poradiť sa priamo s veterinárom.

K oblastiam s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí oblasť pozdĺž Váhu. Endemickými oblasťami sú aj juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tribeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.

Chráňte sa pomocou odevov, repelentmi i očkovaním

Kliešte majú v obľube na našom tele dobre prekrvené miesta s tenkou kožou. Oblasť podpazušia, predkolenná jamka, oblasť slabín, brucha, zápästia – to všetko patrí k ich obľúbeným miestam obživy. Kliešte majú výborné horolezecké schopnosti a tak niet divu, že sa vám dokážu po tele vyšplhať na krk, medzi vlasy alebo za uši. Po každom návrate z prírody si preto detailne prezrite celé telo.

 „Kliešte trpezlivo čakajú na svojich hostiteľov v prízemnej vrstve rastlinného porastu maximálne do výšky jedného metra. Tráva, nízke kríky, ale aj opadané lístie predstavujú ideálne podmienky pre ich výskyt,“ dodáva veterinárna lekárka Lucia Kováčová.

Základom prevencie je očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Ak sa chystáte do prírody alebo na miesto, kde by sa mohol kliešť vyskytovať, myslite na vhodné oblečenie – dlhé rukávy, nohavice a vysoké topánky ideálne svetlej farby. Používajte repelenty, vyhýbajte sa pobytu vo vysokej tráve a po návrate domov sa poriadne prezrite.

Nezabúdajte na domácich miláčikov

Psy a mačky sú vďaka svojmu častému pobytu a pohybu v prírode ohrozený ešte viac ako ľudia. Veterinárny  lekár má preto k dispozícii hneď niekoľko typov prípravkov, ktoré sú ideálne na prevenciu pred vonkajšími parazitmi. Patrí k nim napríklad aj hit posledných rokov – žuvacia tableta pre psy s trojmesačným účinkom, spot-on prípravky pre psy a mačky, ktoré sa aplikujú na krk zvieraťa, prenikajú priamo do kože a chránia ho počas troch mesiacov alebo tradičný antiparazitárny obojok pre psov, vodeodolný, ktorý chráni dlhodobo.

Ako správne odstránime kliešťa?

„Na prisatého kliešťa určite nenanášajte olej ani krém, ako sa v minulosti zvyklo odporúčať. Pri „dusení“ kliešťa totiž dochádza k vyvrhnutiu slín, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť nakazenia zvieraťa patogénmi prítomnými v tráviacich šťavách kliešťa.

„Pri jeho odstraňovaní odporúčam použiť pinzetu alebo rôzne typy háčikov, slučiek a podberákov vyrobených pre tento účel. Dôležité je kliešťa uchytiť čo najbližšie pri koži zvieraťa, za tvrdú základňu hlavičky. Následne  za súbežného jemného ťahu vykonávame kývavý rotačný pohyb pinzetou zo strany na stranu, akoby sme kružidlom chceli nakresliť polkruh. Po vybratí kliešťa ranku dezinfikujeme, ideálne jódovým preparátom,“ vysvetľuje veterinárka Kováčová.