Hokejový sen v slovenských kinách už od 9. 7. 2020!

0
1209

Milióny fanúšikov, dva príbehy, jeden šampionát

Slovensko je hokejový národ. Krajina víťazov Stanleyho pohára a majstrov sveta. Hviezdna generácia je však už na dôchodku a nástupcovia stále neexistujú. Novú nádej priniesli minuloročné domáce majstrovstvá sveta, na ktorých sa zápasy slovenskej reprezentácie po prvý raz konali v Košiciach. Východ tak dostal jedinečnú šancu zapáliť vášeň pre hokej v srdciach mladej generácie fanúšikov.

Dokumentárny film Hokejový sen zachytáva unikátnu atmosféru košického šampionátu prostredníctvom dvoch postáv, dvoch príbehov a dvoch hokejových generácií. Prvá dejová línia sa točí okolo legendárneho Ladislava Nagya, majstra sveta a najväčšej hrajúcej hviezdy HC Košice. Druhá je venovaná nádejnému mladému hokejistovi z východného Slovenska, 9-ročnému Jonášovi Pahulimu. Kým jeden si užíval prvé dotyky slávy a zlatú radosť v Göteborgu 2002, ten druhý vtedy ešte nebol na svete a kontakt s veľkým hokejom či slovenským úspechom nikdy nezažil.

Tvorcovia filmu prežili s obidvomi hlavnými postavami štyri mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta 2019. Laco Nagy po oznámení, že slovenskú skupiny dostanú Košice, zmenil rozhodnutie skončiť s hokejom, aby sa mohol rozlúčiť na najvyššom fóre vo svojom rodnom meste. Vo filme zápasí so zranením, chodí po doktoroch, zotavuje sa a tvrdo pracuje na návrate. Dostáva pozvánku do reprezentácie a bojuje o miesto v nominácii na šampionát. Napriek množstvu úspechov v reprezentácii či najprestížnejších ligách sveta môže byť práve toto vrchol jeho bohatej kariéry.

Jonáš Pahuli s blížiacim sa šampionátom trénuje, sleduje prípravné zápasy, zbiera kartičky a žije hokejom ako nikdy predtým. Jeho veľkým snom je dostať sa aspoň na jeden duel slovenských hokejistov priamo na štadión. Jonáš symbolizuje desaťtisíce mladých fanúšikov a budúcich hokejistov, ktorí vďaka domácim majstrovstvám dostali impulz a motiváciu do budúcnosti. Hviezdny príbeh Laca Nagya je totiž jasným dôkazom, že uspieť môže aj obyčajný chlapec z východu.

Dokumentárny film Hokejový sen spoločnosti promovie vznikol v koprodukcii s RTVS a HomeMedia Production a s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja a Nadácie Kaufland.

Čítajte tiež: