Film Masaryk získal Českého leva až v 12 kategóriách

0
2023

2017-03-04_234850(TASR) – Česko-slovenský koprodukčný film Masaryk o ministrovi zahraničných vecí Janovi Masarykovi si z tohtoročného slávnostného udeľovania ocenení Českej filmovej a televíznej akadémie odniesol 12 cien Český lev – vrátane víťazstva v kategórii najlepší film, réžia a výkon v hlavnej i vedľajšej mužskej úlohe.


Tip redakcie: Americkej herečke Natalie Portmanovej sa narodila dcéra


Filmové ceny Český lev ovládol Masaryk

Producent filmu Rudolf Biermann vo svojom príhovore o filme povedal, že „sú to naše spoločné dejiny, či chcete alebo nie. Prajem si, aby sa také dejiny už nikdy neopakovali“Do českých kín sa film Masaryk dostane 9. marca – symbolicky v deň, keď Jan Masaryk zomrel. Film sa odohráva v rokoch predchádzajúcich druhej svetovej vojne. 

Film Masaryk bol ocenený v 12 kategóriách a stal sa najúspešnejším filmom v histórii udeľovania Českých levov. Okrem toho, že sa táto snímka stala filmom roka, porota ocenila aj jeho režiséra Juliusa Ševčíka, herecké výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera v hlavnej a vedľajšej mužskej úlohe, scenár i prácu ďalších siedmich tvorcov – medzi nimi je aj slovenská kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková a kameraman Martin Štrba.    

Cenu za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe dostala poľská herečka Michalina Olszaňska za film Já, Olga Hepnarová. V kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe zvíťazila Klára Melíšková, ktorá tiež hrala vo filme Já, Olga Hepnarová.   

Cenu za mimoriadny prínos pre českú kinematografiu dostali Jiří Bartoška a Eva Zaoralová, legendárna dvojica, ktorá pripravuje karlovarský filmový festival.    

O výsledkoch rozhodlo hlasovanie akademikov Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA). Spolu 112 hlasujúcich akademikov vyberalo zo 42 celovečerných hraných a animovaných filmov a 29 dokumentov.

Čítaj tiež:

Máme 11 dôvodov, prečo by ste sa mali Dubaju vyhnúť veľkým oblúkom

Naštartuj sa! Týchto päť krajín na teba čaká a peňaženku ti nezruinujú

Snemovňa lordov: Británia môže odísť z EÚ bez toho, aby musela únii platiť