Predsedom poroty filmového festivalu v Cannes bude Pedro Almodóvar

0
1731

(TASR) – Predsedom poroty filmového festivalu v juhofrancúzskom Cannes bude tento rok španielsky režisér a producent Pedro Almodóvar. Šesťdesiatsedemročný filmár sa stane prvým Španielom, ktorému sa dostalo cti predsedať porote jedného z najprestížnejších filmových festivalov.


Tip redakcie: 10 filmov, na ktoré sa môžeme tešiť v roku 2017


 

JULIETA nominada a los premios @eurofilmawards a mejor película, mejor director #PedroAlmodóvar y a las maravillosas Julietas @emmasuarez.25 y @adrianaugarte10 @eldeseo_ BRAVO!!!??????????????????

Fotka uverejnená používateľom Inma Cuesta (@inmakum),

 Almodóvar je polichotený

Samotný Almodóvar v reakcii uviedol, že je „vďačný, polichotený a vzrušený“. Dodal, že byť predsedom poroty je veľká zodpovednosť. Súčasne vyjadril nádej, že na tomto poste uspeje. Umelecký riaditeľ festivalu Thierry Fremaux uviedol, že festival v Cannes s „veľkou radosťou“ víta Pedra Almodóvara ako predsedu festivalovej poroty, „pretože je to nesmierne talentovaný filmár a fantastický človek zamilovaný do kinematografie“.    

V rozhovore pre televíznu stanicu i-Télé Fremaux dodal, že aj publikum Almodóvara „miluje a hneď (po nominácii) nám začali prichádzať nadšené ohlasy“. Priznal však, že Almodóvara – ako aj každého iného kandidáta na post predsedu festivalovej poroty – museli dlho prehovárať, lebo ľudia, ktorí si majú sadnúť do porotcovských kresiel, často „váhajú a rozmýšľajú, či majú morálne právo vynášať také závažné verdikty o filmoch iných autorov, svojich kolegov zo sveta filmu“. Fremaux vyhlásil, že Almodóvar má perfektný prehľad o kinematografii, pozná mnohých režisérov i hercov. „Na post predsedu poroty sa hodí dokonale,“ spresnil.     

Almodóvar získal dve ceny Oscar udeľované americkou filmovou akadémiou. Ceny si odniesol aj z filmových festivalov v Cannes a Berlíne. Pedro Almodóvar patrí od polovice 80. rokov minulého storočia k najpopulárnejším španielskym režisérom. Najväčší úspech mali jeho filmy z 90. rokov, napr. Spútaj ma! (1991), Na dno vášne (1997), Všetko o mojej matke (1999) alebo Hovor s ňou (2002).    

V poradí 70. ročník filmového festivalu v Cannes sa bude konať 17.-28. mája. Zloženie festivalovej poroty oznámia v polovici apríla.

Čítaj tiež: 

Pokorili svet, aj keď nie sú krásne – najslávnejšie ženy šoubiznisu, ktoré nespĺňajú súčasný ideál krásy

Žiaden spánok v aute či televízor hodinu pred spaním. Mamičky radia ako naučiť dieťa spať.

Nemeckí spotrebitelia zažalovali WhatsApp kvôli zhromažďovaniu dát