Ebola vraj neexistuje, má ísť o snahu USA získať ropu a diamanty

0
2864

Obyvatelia Afriky, černosiNa internete sa začala šíriť veľmi drsná, miestami smiešna správa o tom, že Ebola v skutočnosti neexistuje a všetok zmätok a obavy sú plánovaným dielom snahy USA o pokojný vstup amerického vojska do Nigérie, Sierra Leone a Libérie. Informácie, ktoré pôsobia veľmi nepokojne, no pritom dávajú určitú logiku, môžu byť pokojne scenárom ku katastrofickému filmu, avšak v tomto prípade správa zakladá na skutočnostiach a reálnej hrozbe. Šírenie eboly a strach ľudí z jej dôsledkov je skutočnosť, ktorá je medializovaná a výrazne propagovaná, hoci negatívne. Keďže USA pred niekoľkými dňami spustili plány so zaslaním vojska do Afriky, aby dohliadalo na nešírenie choroby, objavili sa správy, ktoré si spojenie „ebola + americká armáda“ vysvetlili inak. Správa, ktorá zaujala pozornosť najmä medzi odporcami USA a ich politiky, hovorí o štyroch zásadných bodoch, ktoré spochybňujú čisté úmysly Spojených štátov v Afrike. Každá konšpiračná teória vie zaujať, najmä ak narába so skutočnými udalosťami a hrozbami a spája ich do šokujúceho príbehu smrti a závratných peňazí. Niet sa teda čomu diviť, že ľudia o dušu zdieľajú na Facebooku údajné „odhalenie pravdy“, alebo ide naozaj o neuveriteľný plán, ako obnoviť americkú ekonomiku pomocou cudzej ropy a diamantov?

Dôvod 1: Ebola do Afriky zavlečená, aby sa ľahšie dostali americkí vojaci do týchto krajín. Správa dokonca hovorí, že Boko Haram, ktoré malo unášať mladé dievčatá, nikdy nikoho neunieslo a bolo dielom USA.
Dôvod 2: spomína Sierra Leone ako miesto s bohatými náleziskami diamantov, kde sa však ťažba momentálne zastavila pre štrajkovania zamestnancov. Vojsko ich má údajne prinútiť pokračovať v otrockej a teda nie adekvátne ohodnotenej práci. USA majú mať záujem o nigérijskú ropu, keďže krajina mala nájsť bohaté ložiská práve na svojom území.
Dôvod 3: Očkovanie, ktoré má ľudí brániť pred chorobou je v skutočnosti podávanie vírusu, ktorý sa má šíriť len vakcináciou. V Libérií má dokonca do tejto chvíle vychádzať niekoľko tisíc článkov o tom, že USA klame. K takýmto článkom sa však v skutočných afrických médiách nedá dostať cez internet, preto je veľmi ťažké overiť aj túto informáciu. K dispozícií je však článok, kde libérijskí vedci prehlasujú, že ebolu do západnej Afriky zavliekli Američania.
Dôvod 4: ďalším dôvodom má byť vyvolanie strachu a obáv ktoré budú mať za následok ďalšiu vakcináciu, teda šírenie vírusu. Kto odmietne, vojsko ho prinúti. Dokonca sú prípady nakazených lekárov v USA údajne len príbehom.

Je to pravda?
Z nášho pohľadu je nemožné overiť pravosť podobne, ako sa to nepodarí žiadnemu väčšiemu médiu. Veci sa venujeme, pretože oveľa rozsiahlejšie články vyvolali obrovské reakcie, ktoré sú najčastejšie súhlasné a veľmi kritické voči USA. My si nestanovujeme názor a ani nestojíme na žiadnej z týchto strán. Detaily nedokážeme overiť, hoci tieto články popierajú aj skutočnosti, ktoré sa reálne stali a ich vykonštruovanie by bolo nesmierne namáhavé. Informácia sa šíri v spojitosti s údajnou zdravotnou sestrou v štáte Ghana menom Nana Kwome. Text má byť jej interpretáciou africkej pravdy o Ebole.

…alebo niečo tu predsa len nesedí
Jediné, čo sme o tomto konkrétnom prípade zistili je, že údajná Nana Kwome z Facebooku, ktorá u seba zverejnila pôvodný text, zdravotná sestra z Ghany, je s najväčšou pravdepodobnosťou chlap. Podľa originálnej Facebook stránky, ktorej adresu nájdete nižšie, kde sa objavilo jeho prehlásenie bez uvedenia akýchkoľvek zdrojov, má byť spoluzakladateľom neznámej firmy, narodil sa v Milwaukee v štáte Wisconsin a žije v Lanhame v Marylande.

Pôvodný zdroj: https://www.facebook.com/notes/nana-kwame/ebo-lie/10202862436634177
Ďalšie zdroje: http://www.politicalears.com/blog/shock-claim-from-ghana-ebola-is-not-real
http://topinfopost.com/2014/10/19/ebola-hoax-ghana-confirms
foto: freeimages.com