Smrtiaci vírus ebola: jeho vlastnosti, príznaky a spôsoby boja proti nemu

0
6356

Obyvatelia Afriky, černosiVírus ebola sa v spojitosti so smrťou skloňuje najmä v posledných dňoch čoraz viac. Hlavnou príčinou šírenia strachu je fakt, že ebola predstavuje smrteľnú nákazu, na ktorú zatiaľ nepoznáme liek. Síce sa pred niekoľkými dňami objavili informácie, že sa americkým vedcom podarilo vyvinúť vakcínu, ktorá by mohla proti ebole účinne bojovať, aj o nej sa vie zatiaľ len veľmi málo. Ďalšou priťažujúcou skutočnosťou je, že v súčasnosti pozorujeme najväčší útok eboly v jej histórii. Od februára tohto roku nákaza zabila v západnej Afrike už zrejme viac ako 900 ľudí a počet obetí stále rastie. Veľkým šokom bolo pre verejnosť úmrtie jedného z hlavných odborníkov v boji proti ebole Umara Khana, ktorý sa vírusom nakazil a následne mu aj podľahol. Tento muž sa vyznamenal v boji proti vírusu tým, že v minulosti úspešne vyliečil viac ako 100 pacientov. Miestni lekári ho zvykli nazývať „národný hrdina“ a titul mu zostáva aj pri medializácii jeho smrti. Medzi kritické územia zasiahnuté nákazou v súčasnosti patria tri krajiny. Ide o Guineu, Libériu a Sierru Leone.

Dôvod na paniku aj v Európe
V Európe sa zatiaľ nákaza neprejavila, ale varovanie vydala aj Svetová zdravotnícka organizácie (WHO). Obavy v súvislosti so stratami na životoch a možnosťou šírenia nákazy do ďalších krajín sú pritom pochopiteľné, keďže pri podobných prípadoch, ako vtáčia či prasacia chrípka sa podarilo vírus preniesť najmä vďaka leteckej doprave veľmi rýchlo aj do iných končín sveta. Pre upokojenie verejnosti má slúžiť aj vysoká čiastka, ktorú WHO vkladá do boja proti nákaze. Ide o sumu 100 miliónov dolárov. Za ďalšiu upokojujúcu správu môžeme považovať vyjadrenie vedeckej obce, podľa ktorej je pravdepodobnosť rozšírenia eboly do Európy v súčasnosti nepravdepodobná. Názor odborníkov na špekulácie, že do Európy by sa mohol vírus dostať prostredníctvom infikovaného pacienta, ktorý by pricestoval do Británie takéto prípady popiera. Podľa nich systém kontroly na hraniciach a letiskách by mal byť schopný identifikovať ľudí nakazených vírusom takéhoto typu a ďalšiemu šíreniu sa tak dá lepšie zabrániť.

Čím ebola straší najviac?
Ebola, taktiež známa aj ako krvácajúca horúčka, je vírusovým ochorením a predstavuje jednu z najnebezpečnejších hrozieb pre ľudstvo, nakoľko v boji proti nej nemáme k dispozícii úplne účinné zbrane. Radí sa medzi hemoragické horúčky. Vírus bol objavený roku 1976 v blízkosti dediny Yambuku, ktorá sa nachádza v Demokratickej republike Kongo, blízko rieky Ebola. Podľa tejto rieky dostal vírus aj názov. Dôležitým faktom je skutočnosť, že úmrtnosť dosahuje od 50% až do 90%. Od objavenia vírusu sme svedkami stále objavujúcich sa epidémii. Tieto epidémie sú typické najmä pre africké krajiny. V súčasnosti poznáme 5 kmeňov eboly. Tri z nich napádajú človeka, jeden z nich napáda opice.

Najznámejšie epidémie eboly:
Demokratická republika Kongo – roky 1995 , 2003 a 2005
Gabon – roky 1994, 1995 a 1996
Uganda – 2000
Sudán – 2004

Symptómy eboly
Diagnostikovať vírus na začiatku je takmer nemožné, pretože príznaky sú neurčité. Sú podobné ako pri viróze, alebo chrípke. Postihnutý pacient sa cíti malátny a prvotné príznaky sa podobajú na klasickú horúčku. Dostavujú sa bolesti hlavy, svalov a hrdla, čo môže pokračovať vytváraním vyrážok po celom tele. Po prvých príznakoch prichádzajú ďalšie ako zvracanie, hnačky a hlavne krvácanie. Vírus začína rozkladať tkanivo a na koži sa vytvárajú krvavé škvrny. Narúšajú sa bunkové steny tkanív a nie iba na koži. Krvácanie je vnútorné aj vonkajšie. Ako prvé začínajú krvácať otvory tráviaceho ústrojenstva, ktoré sú najpriechodnejšie mimo obehové sústavy. V pokročilejšom štádiu pokračuje krvácanie zo všetkých otvorov. Najviac napadané sú obličky, pečeň a lymfatický systém. Vírus sa množí medzi všetkými orgánmi v tele okrem kostí a svalov. Tieto príznaky sa často zamieňajú aj s úplavicou alebo týfusom. Inkubačná doba sa pohybuje v rozmedzí dvoch dní až štyroch týždňov. Diagnostikovať ebolu je možné iba na základe 5 druhov testov.

Ako sa môžem nakaziť?
Nakaziť sa môže človek aj zviera. Vírus sa prenáša iba pri kontakte s telesnými tekutinami nakazeného. To znamená pri kontakte s krvou, so slinami, močom. Nakaziť sa je možné aj kontaktom s telesnými tekutinami uhynutých zvierať. Ochorenie sa nedokáže prenášať bežným kontaktom medzi ľuďmi na verejnosti a ani vzduchom. Stopercentná šanca ochorenia existuje pri styku s infikovanými tekutinami a pokožkou s drobnými rankami, poraneniami, prípadne sliznicami v oku a podobne. Samozrejmosťou je nechránený pohlavný styk, pričom je nebezpečný aj pre vyliečených pacientov. Tí majú v sebe naďalej ešte určitý čas vírusy, ktoré sú schopné ďalšieho šírenia a účinného útoku.

Hrozba zneužitia ako biologická zbraň

Poznáme rôzne konšpiračné teórie a obavy. Ebola je extrémne nebezpečný vírus s vysokou úmrtnosťou. Práve preto existujú obavy, či nebude zneužitá ako biologická zbraň. Vedecká obec túto možnosť vylučuje. Považuje ju za príliš nákladnú a náročnú. Ebola je pritom jedným z viacerých vírusov, pri ktorých existujú námety na poviedky, filmy, aj hry zaoberajúce sa katastrofou na spôsob genocídy s pomocou účinných biologických zbraní. Zostáva nám veriť, že nikomu vírusy nenapadne využiť proti akejkoľvek krajine, alebo samému sebe.

Pripravila Tina, foto: freeimages.com