Dokumentárny film HOKEJOVÝ SEN prinesie Slovákom znovuobjavenú radosť z hokeja

1
1266

Slovensko je hokejový národ. Krajina víťazov Stanleyho pohára a majstrov sveta. Hviezdna generácia je však už na dôchodku a nástupcovia neexistujú. Novú nádej priniesli minuloročné domáce majstrovstvá sveta, na ktorých sa zápasy slovenskej reprezentácie po prvý raz konali v Košiciach. Východ tak dostal jedinečnú šancu zapáliť vášeň pre hokej v mladej generácii fanúšikov.

Hokejový sen je časozberný dokument, ktorý prostredníctvom dvoch hlavných postáv – legendárneho Laca Nagya a malého hokejistu z východného Slovenska – hľadá odpovede na otázky o budúcnosti slovenského hokeja. Režisérom je Marek Vaňous ktorý je známy predovšetkým ako športový komentátor a moderátor.Svojím dokumentárnym filmom chce vzbudiť záujem o hokej najmä u najmladších fanúšikov a pomôcť tak na Slovensku vychovať novú generáciu, ktorá by tento šport vrátila späť na svetovú úroveň.

Film zachytáva štyri mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta v živote dvoch hokejistov – odchádzajúcej hviezdy a 9-ročného začínajúceho športovca. Ladislav Nagy, zlatý medailista z roku 2002 a najväčšia hrajúca košická legenda, prispôsobil domácemu šampionátu celý záver kariéry. Po oznámení, že slovenskú skupinu dostanú Košice, zmenil rozhodnutie skončiť s hokejom, aby sa mohol rozlúčiť na najvyššom fóre vo svojom rodnom meste. Napriek množstvu úspechov v reprezentácii či najprestížnejších ligách sveta mohol byť práve toto vrchol jeho bohatej kariéry.

Druhou postavou je Jonáš Pahuli, mladý hokejista z Košíc. V roku 2002, keď sme v Göteborgu získali zlaté medaily, ešte nežil. Počas posledného svetového šampionátu na Slovensku mal dva roky a vôbec si ho nepamätá. Majstrovstvá sveta 2019 v Košiciach preňho teda predstavovali jedinečnú možnosť, vidieť najlepší svetový hokej naživo a „nakopnúť“ svoju vlastnú kariéru. Jonáš s blížiacim sa šampionátom sleduje zápasy reprezentácie, zbiera kartičky a žije hokejom ako nikdy predtým. Jeho veľkým snom je dostať sa aspoň na jeden slovenský zápas priamo na štadión.

Dokumentárny film Hokejový sen spoločnosti promovie vznikol v koprodukcii s RTVS a s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja, Nadácie Kaufland a HomeMedia Production.

Do slovenských kín ho prinesie filmová distribučná spoločnosť BONTONFILM už čoskoro.

Čítajte tiež:

Comments are closed.