Začali ste cvičiť no vaša váha ukazuje stále vyššie číslo. Dôvody prečo je to tak a či je to normálne

0
1021

Keď začnete cvičiť, vaše telo prejde počas prvých pár mesiacov niekoľkými zmenami. Nový cvičebný režim zaťažuje vaše svalové vlákna. To spôsobuje malé mikrotrhliny, známe tiež ako mikrotrauma, a určitý zápal. Vaše telo reaguje na mikrotrhliny a zápaly dvoma spôsobmi, ktoré spôsobujú dočasné zvýšenie telesnej hmotnosti.

Prvým je hojenie

Poškodenie svalových vlákien stresom a mikrotrhlinami spôsobuje zadržiavanie vody v tele. Okolo mikrotrhliny môže byť malé množstvo zápalu a vaše telo tam zadržiava tekutinu, aby sa ju pokúsilo vyliečiť. Ide o krátkodobé zmeny vo svale.

S najväčšou pravdepodobnosťou pocítite oneskorený nástup bolesti svalov (24-36 hodíj). To je prirodzená reakcia vášho tela na tieto mikrosvalové trhliny a rozpadu vo svalovom tkanive.

Takže to nepreháňajte. Jedzte správne a doprajte svojim svalom správne množstvo odpočinku, aby sa mohli uzdraviť a obnoviť.

Spôsob, akým vaše telo dodáva energiu svalom, sa môže tiež najprv odraziť na váhe.

Glykogén alebo cukor, ktorý vaše svalové bunky premieňajú na glukózu, je zdrojom energie pre vaše svaly. Keď pravidelne cvičíte, vaše telo ukladá viac glykogénu, aby poháňalo toto cvičenie.

Glykogén, ktorý je uložený vo vode, sa musí viazať s vodou ako súčasť procesu, ktorý poháňa svaly. Táto voda tiež pridáva malé množstvo hmotnosti.

Ako si vaše svaly viac zvyknú na cvičenie a budú výkonnejšie, začnú potrebovať menej glykogénu na udržanie rovnakej úrovne výdaja energie. Vaše zadržiavanie vody sa tak zníži, takže vaša váha začne klesať.

Druhá reakcia tela je nárast svalovej hmoty

Priberať budete z čistej svalovej hmoty, ktorú pridáte budovaním svalov cvičením. Pridanie akejkoľvek čistej svalovej hmoty, ktorá by sa prejavila na vašej váhe, vám zaberie minimálne mesiac alebo dva.

Aj keď sa vám môžu na začiatku tieto zmeny zdať negatívne, neskôr sa to obráti „na dobré“, preto by ste sa nemali stresovať a naďalej sa držať svojho cvičebného plánu.

Ak chcete byť na ceste za svojou vysnívanou postavou, úspešný, odporúčame vám postupovať podľa pokynov trénera a nutričného špecialistu. Aby ste chudli nielen efektívne, ale aj zdravo.

Čítajte tiež: