Vnímajú psy duchov či halucinácie

0
8935

Ide o jednu z najstarších povier: psy vraj vidia duchov, démonov, či dokonca anjela smrti. Pripisuje sa to ich „šiestemu zmyslu“.

Psy majú ostrejšie zmysly ako ľudia, najmä pokiaľ ide o čuch a sluch. Veľa z nich citlivejšie reaguje aj na vizuálne podnety ako sú „podozrivé“ tiene alebo pohyb. Preto je možné, že v situáciách, ktoré si človek vyhodnotí ako paranormálne, pes len svojimi zmyslami vníma niečo, čo človek nedokáže. Ak ide o niečo, čo psovi nie je známe a vyvoláva v ňom neistotu, dá ju najavo prejavmi, ktoré si ľudia radi interpretujú po svojom.

To, či teda psy vidia duchov či prízraky, s istotou potvrdiť nemôžeme. Jednoznačne však majú nenahraditeľné využitie pri detekcii halucinácií. Ide o stav, kedy človek vníma výplody svojho mozgu ako reálne a nedokáže určiť, či nejde o halucináciu. Zvlášť ťažké halucinácie postihujú ľudí trpiacich posttraumatickou stresovou poruchou. Veteránovi z vojny sa môže zdať, že vidí ozbrojeného človeka, ktorý ho ohrozuje. Obeti znásilnenia zase, že v izbe, kam sa chcela uchýliť, sa skrýva potenciálny sexuálny predátor. Akú rolu tu zohrávajú psy?

Špeciálne trénované psy môžu napríklad na povel prehľadať izbu a dať majiteľovi vedieť, či v nej niekto je alebo nie. Keď naznačí, že sa v nej nikto neskrýva, človek sa môže upokojiť. Využíva sa tiež povel ako „Choď pozdraviť!“. Ak je človek, ktorého pacient vidí, skutočný, pes k nemu podíde a zoznámi sa. Ak nie, pes zostane sedieť a pozerať sa na naznačené miesto. Môže aj zaštekať, ako keby by hovoril „nie“. Tieto psy sú mimoriadne cenné, pretože dokážu ľudí upokojiť a predísť u nich panickým záchvatom a zrúteniu.

Čítajte tiež:

Štekanie sa dá odbúrať, len treba vedieť, ako na to

Reč vášho partnera by mohla byť signálom nevery

Niektorí ľudia sú predurčení na život osamote. Ste jeden z nich?


Zdroj: https://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201708/can-dogs-detect-ghosts-spirits-or-hallucinations