To je ona, chodí a berie… Aňa Geislerová bojuje o dcéru v novom českom horore Polednice

0
2538

Pôvodný český horor. Viem, už len z tohto vás mrazí. Horor? A český? Nezatvárajme si však  príliš rýchlo dvere. To, čo možno znie až smiešne, vyzerá v novom traileri ako napínavý príbeh z obyčajnej českej dedinky. Čaro filmu spočíva práve v jeho prístupnosti a „reálnosti“. Motív filmu vychádza z českých básní Jaromíra Erbena, ktorý dokázal písať dosť desivé verše. Nečakajte žiadne holywoodské megaefekty, tony krvi alebo hororové klišé, na ktoré sme zvyknutí z americkej produkcie. Hlas Polednice je možno nenápadnejší filmový počin, ale rozhodne stojí za pozornosť.

Polednice je jeden z mála hororov, ktorý sa odohráva za bieleho dňa. Natáčal sa v 40 °C v okolí českého Berouna. Je voľne inšpirovaný básňou Karla Jaromíra Erbena s rovnomenným názvom Polednice, ktorá je súčasťou slávnej baladickej zbierky Kytice. Kto túto báseň pozná, vie, že to nie je žiadna sladká romantická poézia, skôr brutálne verše plné úzkosti a temnoty. Ako stvorené pre natočenie hororu… Kvalitných českých hororov je žalostne málo, tento žáner je špecifický a veľmi ťažko bojuje so zahraničnou produkciou.

Mladí filmári – scenárista Michal Samir a producent Matěj Chlupáček sa rozhodli pre spoločný projekt a hľadali námet, ktorý by im vyhovoval :“Chceli sme s Michalom natočiť žánrový film, ale pretože máme radi neobvyklé výzvy, napadlo nás natočiť horor, ktorý sa odohráva vo dne. No a jediné strašidlo, ktoré prichádza cez deň, je Polednice.“

1451297568_film1

Hlavnej úlohy sa zhostila najobsadzovanejšia česká herečka Anna Geislerová, ktorá hrá vo filme matku Elišku. Spolu s dcérkou prichádza do rodnej dedinky svojho manžela, kde chce začať nový život. Čaká ju vľúdne prijatie susedov, ktorí sa ju snažia začleniť do malej komunity. Spoznáva však čudnú starostovu ženu Mrázovú, ktorú v dedine považujú za neškodného miestneho blázna.

Natáčanie bolo zaujímavé aj z dôvodu, že herci mali svojho hereckého kouča Jamesa Kempa z anglického Drama Center, ktorý spolupracuje s takými holywoodskými hviezdami ako Tom Hardy alebo Michael Fassbender. S hercami sa snažil nájsť tú pravú polohu, nakoľko nie sú zvyknutí pracovať na takto vypätých scénach. Najdôležitejšia bola jeho práca s detskou predstaviteľkou Karolínou Lipowskou, ktorá hrala dcéru.

Celý príbeh je zatiahnutý akýmsi závesom tajomnosti, z traileru nie je jasné, čo sa vo filme bude diať. Čo majú znamenať Eliškine desivé bludy? Kde je realita a kde vstupuje život do roviny mystického zla? Hlavná hrdinka sa snaží začať nový život, čo však nejde, ak neuzavrie ten minulý, ktorý ju prenasleduje ako nočná mora. Čo keď niekto pozná všetky vaše myšlienky? Niekto, kto vám chce ublížiť? Niekto kto prichádza s bitím kostolných zvonov a šíri skazu…

Film sa dostane do kín začiatkom marca.