Profil úspešnej ženy: Elizabeth Holmes | najmladšia multi-miliardárka

0
3354

AKTUALIZÁCIA: Elizabeth Holmes a jej firma je pravdepodobne jedným veľkým podvodom. Ako sa situácia s jej firmou vyvinie, je vo hviezdach, no netreba zúfať. Stále je dosť úspešným a aj čestných žien, ktorými sa môžete inšpirovať. 🙂 Napríklad tu

holmes elizabeth
zdroj: new-corner.com

Elizabeth Holmes, to je „žena v čiernom,“ ktorá priniesla revolúciu do spôsobu, akým sa realizujú krvné testy, multi-miliardárka a výkonná riaditeľka svojej vlastnej spoločnosti Theranos, založenej počas štúdia a bývania na internáte.

„Theranos,“ od slova terapia a diagnóza, z nej za pár rokov urobila najmladšiu multimiliardárku

Vypracovala sa sama (teda bohatstvo nezdedila), pričom ešte nedosiahla ani vek 31 rokov. Holmesová zasvätila celý život svojmu cieľu – zachrániť životy a zlepšiť prístup pacientov k informáciám o ich zdravotnom stave. Doslova.

Jej čierna „rovnošata“ – čierne sako, čierny rolák, čierne nohavice a čierne poltopánky niektorí pripisujú snahe napodobniť Stevea Jobsa

Holmesová toto svoje rozhodnutie interpretuje ako snahu o efektivitu – nezabíjať čas ranným špekulovaním pred zrkadlom. Tento prístup uplatňuje v každej oblasti života mimo svojej spoločnosti, kde trávi sedem dní v týždni. Ako sama tvrdí, prakticky si už s nikým nechodí sadnúť na drink, okrem svojho mladšieho brata, ktorý pre ňu pracuje ako produktový manažér. S nikým nerandí a medzi 20. a 29. rokom si nevzala dovolenku. Je vegánka, pretože vyhýbanie sa živočíšnym produktom jej umožňuje fungovať pri menej hodinách spánku.

Spoločnosť Theranos má hodnotu 10 miliárd dolárov

Vyvinula krvné testy, ktoré len z niekoľkých kvapiek krvi získaných z končeka prsta dokážu identifikovať rôzne ťažkosti a choroby. Holmesová chce, aby každý mal prístup k laboratórnym testom na čokoľvek, od cholesterolu po rakovinu vo svojej lokálnej lekárni za poplatok menší než je polovica sumy, ktorú by mu preplatil systém Medicare (národný program sociálneho postenia v USA). Verí, že poskytovaním rýchlejšieho, príjemnejšieho a lacnejšieho prístupu k laboratórnym testom dôjde k reforme preventívnej medicíny.

Zámer vybudovať Theranos vznikol po smrti Holmesovej krstného otca, ktorý umrel na infarkt, pričom netušil, že má ischemickú chorobu

Elizabeth sa rozhodla, že chce sprístupniť lacné krvné testy všetkým. Už na vysokej škole si dala patentovať prvé vynálezy a v druhom ročníku sa jej podarilo dostať do laboratória profesora, ktorý prijímal len doktorandov. On sa nakoniec stal jej prvým poradcom, nakoľko v nej videl veľký potenciál. Jej prvý patent predstavoval náplasť, ktorá dokáže prispôsobiť dávkovanie lieku do tela pacienta v súlade s premennými v krvi pacienta.

Postupy Theranos sú však zverejnené len čiastočne, čo vyvolalo vlnu kritiky, najmä z radov konkurenčných firiem

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v tomto roku vydal správu, v ktorej na základe prehliadky priestorov Theranosu skonštatoval, že nanotainer – stroj používaný na zbieranie krvných vzoriek je neočistené zdravotnícke zariadenie a kritizoval slabé riešenie sťažností pacientov. Výsledky krvných testov Theranos boli v niektorých prípadoch iné ako pri testoch vykonaných bežnými spôsobmi, čo vyvolalo u pacientov paniku. Do týždňa Theranos vo svojej správe odstránil nedostatky a očakáva od FDA oficiálne povolenie na používanie nanotainera pre testovanie.