Našla sa vojenská výzbroj Ivana IV. Hrozného

0
2699
ivan hrozny
Špicaté helmy a ďalšie vojenské predmety odhalené v Rusku.

Inštitút archeológie Ruskej akadémie vied oznámil, že v Rusku bol objavený arzenál vojenského veliteľa Ivana Hrozného.

Zbrane sa našli neďaleko od Moskvy počas skúmania okolia mesta Zvenigorodu.

Na nálezisku boli helmy, šable, šípy a súčasť brnenia zvaná kolčuga. Na mieste sa v 16. storočí nachádzala dedina Ignatievskoe, ktorá patrila ruskej šľachtickej rodine Dobryninových. Jeden člen tejto rodiny bol kedysi členom elitnej vojenskej jednotky Ivana Hrozného, skladajúcej sa z 1 000 mužov, ktorú cár založil v roku 1550.

Prvý cár Ruska, Ivan IV. Hrozný, je známy tým, že počas svojej vlády vymedzil terajšie hranice Ruska. Bolo to jedno z najkrvavejších období v histórii krajiny.

Dobyl Kazanský, Sibírsky a Astrachanský chanát, čím vytvoril veľké multietnické a centrálne kontrolované cárstvo. Ivan Hrozný je tiež známy ukrutnými skutkami, ktorých sa dopustil počas svojho panovania, a popravením tisícok ľudí vrátane vlastného syna.

Počas prieskumu archeológovia odkryli asi 60 stavieb bývalej dediny Ignatievskoe.

Vojenský arzenál sa našiel v podzemí jednej z týchto budov. Zbrane boli zabalené v kožených škatuliach a spolu s nimi sa našlo aj niekoľko opaskov a stanov. Podľa archeológov bol tento inventár pripravený na vojenskú výpravu. Pravdepodobne tu bola pozemná armáda, ktorej obživu a ubytovanie mala na starosti šľachta.

Najzaujímavejším prvkom zbierky sú dve špicaté helmy takmer nezničené hrdzou.

„Je to typická súčasť brnenia ruských rytierov,” povedal archeológ Alexei Alexeyev, ktorý vedie tým zodpovedný za objav. Tento nález je unikátny hlavne preto, že zbrane boli uložené v kožených škatuliach a zabalené v tkaninách. Medzi nájdenými predmetmi boli aj zdobené náušnice.

„Táto vykopávka nám približuje predstavy o prípravách šľachticov, ktorí tvorili elitnú vojenskú jednotku počas rozkvetu Ruského cárstva,” vysvetľuje ďalej Alexeyev.

Zdroj: news.discovery.com