Prečo sa pri orgazme cítime tak skvele

0
3862

Áno, blažený pocit pri orgazme sa dá vysvetliť – pomocou vedy a evolúcie. Ak si myslíte, že slasť je jediný význam orgazmu, zamyslite sa znova. Toto je sedem dôvodov, prečo orgazmus tak milujeme. 

  1. Uvoľňuje sa pri ňom oxytocín

Je to hormón, ktorý má v našom tele niekoľko funkcií. Spúšťa napríklad pocity lásky. Čim viac orgazmov dosiahnete, tím silnejšie puto si budujete so sexuálnym partnerom. Oxytocín vám pomáha uvoľniť sa. Nečudo, že sa po orgazme cítite tak fantasticky, keď vaše telo pumpuje tento hormón šťastia.

  1. Klesá hladina stresu

Pri orgazme klesá hladina „stresového“ hormónu kortizolu. Jeho vysoká koncentrácia môže spôsobiť problémy so spánkom, krvným tlakom, imunitným systémom i trávením. Keď je, naopak, na nízkej úrovni, ako napríklad pri orgazme, cítite sa skvele.

  1. Dostanete sa do tranzu

Počas niekoľkých blažených sekúnd si prestanete uvedomovať samého seba a oveľa menej pociťujete bolesť. Sústredíte sa len na slastné pocity a zablokujete vnímanie všetkého ostatného.        

  1. Aktivuje sa limbický systém

Tento systém riadi vaše emócie. Pri sexuálnej stimulácii upozorní mozog, že nastal čas byť roztopašný. Zároveň sa aktivuje ďalšia časť mozgu – hipokampus, ktorý má na starosti predstavy a spomienky. Spustí sa aj amygdala, iná emocionálna sekcia mozgu, ktorá je zodpovedná za agresivitu, strach a sexuálne funkcie. Keďže sex stimuluje tieto veľmi citlivé časti mozgu, pociťujete pri orgazme pestrú škálu skvelých pocitov.

  1. Hypotalamus a nucleus accumbens sa postarajú o finále

Tieto časti mozgu sa činia pri vyvrcholení. Práve vďaka nim sa vám zbystria zmysly, rozšíria zrenice a zrýchli tlkot srdca.

  1. Dopamín z nás robí „závislákov“

Keď sa aktivuje nucleus accumbens, mozog začne do neho vylučovať obrovské množstvo dopamínu. Nucleus accumbens je niečo ako odmeňovací systém nášho mozgu, pri sexe ho kŕmime samými dobrými vecami. Preto sa sex môže stať závislosťou. Na rovnakú časť mozgu pôsobíme, keď jeme čokoládu, prijímame kofeín, nikotín či kokaín. Čím viac dopamínu, tým lepšie sa cítite.

  1. Zásah „pani Evolúcie“

Aby náš druh prežil, evolúcia sa postarala o to, že proces reprodukcie prináša dobré pocity. Mohli by sme aj ďalej rozprávať o tom, ako sa mozog stará o slasť pri orgazme, no v konečnom dôsledku za všetko môže práve evolúcia.

Čítajte tiež:

Ako sa vyrovnať s rozchodom: Toto pomohlo speváčke Adele

Patríte aj vy medzi demisexuálov

Prečo je hryzenie si do pery sexy


Zdroj: http://www.lovepanky.com/sensual-tease/obsession/why-do-orgasms-feel-so-good