Prečo sa oslavuje Valentín?

0
4275

Keď sa povie 14. február, človek hneď vie, čo to znamená. Je to sviatok zamilovaných. Ľudia sú k sebe milší, posielame si darčeky, valentínky a deň chceme stráviť so svojou polovičkou. Viete ale prečo vznikol tento sviatok?

valentine-candy-626446_960_720

O sv. Valentínovi koluje naozaj množstvo legiend. Najznámejšia legenda je ale kresťanská. Popisuje obdobie, v ktorom vládol cisár Klaudius II. Tento panovník miloval kruté vojny, no rímski muži toto jeho nadšenie pre vojny nezdieľali. Napriek tomu, že si Klaudius myslel, že muži nechcú opustiť rodiny, opak bol pravdou. Nemali záujem vstupovať do vojen, ktoré boli vopred prehraté a ich život by vyhasol nadarmo. Keďže si cisár myslel, že sa jedná o rodinu, v celom Ríme zakázal zásnuby či sobáše. S týmto však nesúhlasil rímsky kňaz Valentín, ktorý napriek cisárovmu zákazu potajomky sobášil páry. Keď to Klaudius zistil, Valentína odsúdil na trest smrti. Poprava sa mala konať 14. februára. Ešte pred svojou smrťou však stihol Valentín napísať list žene, ktorú tajne miloval.

heart-462873_960_720

Veľmi známa je aj pohanská legenda. Táto legenda sa tiež odohráva v Ríme, avšak Valentína popisuje ako cnostného, počestného a múdreho muža. Keď sa cisár dopočul o jeho múdrosti, pozval ho k sebe. Valentín sa nemohol stať jeho priateľom, nakoľko veril poverám, čo bolo v tej dobe zakázané. Preto sa Valentína ubytoval u mestského prefekta. Jeho ubytovanie bolo pod kaplnkou. Netrvalo dlho a Valentín sa zamiloval do prefektovej krásnej, no slepej dcéry. Prefekt ho každý deň prosil, aby sa modlil za dcérin zrak. Valentín tak každý deň robil, až jedného dňa skutočne dievča uvidelo. O zázračnom uzdravení sa dozvedel celý Rím. Pohania však odmietali v tento zázrak uveriť a sťali Valentínovi hlavu. Po jeho smrti sa sv. Valentín stal patrónom vernej, čistej a oddanej lásky.