Portfóliá bánk dopĺňa sociálny bankový účet

0
1916

Je to len pár týždňov, čo sa do platnosti dostal nový typ bankového účtu zavedený ako jedno z vládnych opatrení. Ide o tzv. sociálny bankový účet, ktorý pomôže klientom s nižším príjmom, na základe čoho sa bude poskytovať bez poplatkov.

Základný bankový produkt, alebo medzi klientmi známy ako sociálny bankový účet je nový finančný program, ktorý sa stal povinnou súčasťou ponuky bánk. Na základe nariadenia vlády musia od 1.februára tohto roka ponúkať všetky banky pôsobiace na našom trhu špeciálny typ osobného účtu, za ktorý nebude cieľová skupina klientov nič platiť. Názory na tento produkt sú rôzne a my sa ideme pozrieť, čo nový účet prináša a či sa vlastne oplatí.

socialny bankovy ucet

Bankový produkt pre ľudí s nižším príjmom

Od zavedenia sociálneho účtu sa očakáva pomoc pre klientov, ktorí sa radia do skupiny menej majetných a práve účet bez poplatkov im pomôže vstúpiť do sveta bankovníctva bez toho, aby to ohrozilo ich rozpočet. Cieľovou kategóriou sú občania s výškou mesačného príjmu do 400€ alebo s limitom ročného príjmu 5600€ platiaceho pre prípad preplatku za energie či vyplatenia nejakého poistného plnenia. Účet si môžu nechať zriadiť aj zákazníci s vyššími zárobkami, no v ich prípade za neho budú platiť mesačný poplatok 3€.

 

Sociálny účet prináša minimum služieb

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sociálny účet je výhodný, čo spôsobuje nulový poplatok za jeho vedenie. V skutočnosti má však tento benefit aj svoju zápornú stránku, ktorá sa premieta do minima služieb potrebných k osobnému bankovníctvu. Pri zakladaní tohto účtu zabudnite na nejaké sms notifikácie alebo pravidelné bonusy, ktoré dostávajú klienti využívajúci bežné osobné účty. Sociálny účet je viac-menej iba základným produktom, s ktorým sa dá riadiť tok peňazí dosť obmedzene.

 

Záujem o produkt je zatiaľ slabý

Po prvých dňoch od zavedenia nového produktu sú ohlasy verejnosti slabé a situácia sa vyvíja podľa očakávaní bánk. Záujem o založenie účtu je slabý a zákazníci budú naďalej hľadať skôr bežné osobné produkty spojené s viacerými užitočnými službami. Napriek tomu môžeme sociálny účet zadarmo hodnotiť ako rozumné oživenie portfólia bánk, ktoré skvalitní ponuku a priblíži tak svet bankovníctva ďalším obyvateľom, aj keď na úkor nákladov poskytovateľov.

 

Banky hlásia náklady na zavedenie programu

Kým predstavitelia vlády sa chvália údajne ďalším dobrým návrhom pre sociálne slabších Slovákov, banky hlásia nezmyselný produkt, ktorý im spôsobí iba straty. Podľa manažmentu viacerých našich poskytovateľov im vytvorenie tohto programu zvýši náklady vo výške okolo 80 miliónov eur. Je možné, že sa táto strata nepremietne pri nejakom inom produkte a niektorí klienti nebudú platiť viac. Podobný názor majú aj odborníci, podľa ktorých je tento účet síce dobrým gestom, no vzhľadom na podmienky ide skôr o umelý program, než praktický účet.

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokAko nebyť mainstream?
Ďalší článokAko „hviezdiť“ na pohovore
administrátor stránok, autor článkov o rôznych zaujímavostiach zo sveta zábavy, vedy, zistenia a akcie...