Prečítajte si, aký pohľad zvolila Hilary Clintonová na ceste ženy za úspechom.

0
2399

Demokratka s právnickým diplomom z Yalovej univerzity, manželka prezidenta Billa Clintona, senátorka, bývalá ministerka zahraničných vecí, bojovníčka za práva žien a momentálne kandidátka na post prezidentky Spojených štátov amerických.

Celá kariéra Hillary Clintonovej bola v podstate o presadzovaní sa vo svete mužov, vo svete politiky, kde sa ženy k moci nikdy ľahko nedostávali. Hillary sa s verejnosťou podelila o niektoré zo svojich múdrostí o tajomstvách jej úspechu.

Hillary_Clinton_official

O dvojitom štandarde

Dvojitý štandard očividne stále v našej spoločnosti pretrváva. Aj dnes, v 21. Storočí, sú stále živé tieto postoje a názory. Každý z nás sa s tým priamo alebo nepriamo stretol.

Je dôležité o tom rozprávať a pomôcť mužom aj ženám uvedomiť si, kde je hranica medzi nezávislým hodnotením jednotlivca a uchyľovaním sa k stereotypnému mysleniu a predsudkom. Kedy a prečo pripisujeme osobe a priori isté charakteristiky na základe jej pohlavia? Dvojitý štandard je stále aktuálny problém a prežíva z veľkej časti aj vďaka médiám.

Rada pre mladú ženu ako zvládnuť predsudky kolegov

Nejde len o to zvládnuť konkrétnu situáciu. Musíte hľadať spôsoby, ako sa dostať ku koreňu veci. Ako zmeniť názory a postoje mužov, ktorí vám nevenujú dostatok pozornosti a rešpektu, pretože ste žena. Musíte prísť na spôsob, ako zaujať pozornosť poslucháča a presvedčiť ho o tom, že máte pravdu. Ak napr. chcete muža presvedčiť o dôležitosti otázky ženských práv, pripomeňte mu, že tieto problémy sa raz budú týkať aj jeho dcéry.

Čo žena potrebuje, aby uspela

Žena, ktorá chce byť úspešná a verejne aktívna, musí mať kožu hrubú ako nosorožec. Mnoho mladých žien sa podceňuje, berú kritiku príliš osobne.

Kritiku musíme brať vážne, pretože sa z nej môžeme veľa naučiť, ale nemôžeme sa ňou nechať zlomiť. Musíme byť odolné voči všetkým osobným zlyhaniam, ťažkostiam, ba dokonca aj urážkam, s ktorými sa stretneme. Potrebujeme sa naučiť brať veci s humorom. Vedieť sa zasmiať aj na vlastných chybách. Potrebujeme podporu priateľov, potrebujeme ženské aj mužské vzory, ktoré nás inšpirujú. Ale na konci dňa si stále musíme uvedomiť, že je to náš boj. Že nekráčame v stopách našich idolov. Kráčame našou vlastnou cestou.

V čom robia mladé ženy chybu

Hillary Clintonová zamestnala počas svojej kariéry veľa mladých ľudí. Takmer zakaždým, keď mladej žene navrhla: Chcem, aby si začala pracovať na vyššej pozícii, chcem, aby si mala osobitnú zodpovednosť… Takmer vždy zaznela odpoveď: A myslíte, že to dokážem? alebo Myslíte, že som na to už pripravená?. Keď sa spýtala mladého muža, či chce dostať dôležitejšiu úlohu, jeho okamžitou odpoveďou bolo: Kde a kedy môžem začať?

Stále tu pretrváva neistota žien – nie sú presvedčené o svojich schopnostiach a dôležitosti. Ženy by sa mali cítiť slobodné, nebáť sa nasledovať svoje sny a byť ambiciózne.

O právach žien vo svete:

V niektorých častiach sveta je situácia stále strašná. Dievčatám nie je poskytované vyššie vzdelanie. Sú nútené pracovať v strašných podmienkach, sú vydávané v mladom veku. Dcéry sú považované za menejcenných potomkov. Aj pokiaľ ide o výživu a zdravotnú starostlivosť, synovia majú prednosť.

Niekedy bola otázka práv žien morálnou otázkou, neskôr politickou otázkou. Dnes je hlavne otázkou ekonomickou. Nemôžeme žiť vo svete, kde je polovica ľudí diskriminovaná pri zárobkovej činnosti.

V krajinách, kde sú ženy vnímané ako rovné mužom, je väčšia stabilita, menej konfliktov a silnejšia demokracia.

Zdroj: time.com

Čítajte aj:

Sara Blakely: Priebojná a dobre naladená miliardárka

Janet Yellenová: Príbeh špičkovej americkej ekonómky a prvej ženy na čele centrálnej banky

Inšpiratívne ženy v dejinách: Z týchto osobností si môžeme brať príklad