Dnes je piatok 13teho! Ako však vznikol?

0
3753

Hovorí sa, že Piatok trinásteho alebo inak povedané „čierny piatok“ je nešťastný deň pre mnohých z nás. A keďže nás tento mesiac poctil týmto dňom, bolo by dobré niečo si o ňom povedať.

friday-820958_640

Piatok 13. môže pripadnúť na hociktorý deň v mesiaci. Dokonca, niektorí ľudia tak veľmi veria tejto povere, že majú špeciálnu fóbiu z čísla trinásť, ktorá sa nazýva paraskevidekatrafóbia.

Pôvod tejto povery nie je s určitosťou známy, avšak predpokladá sa, že sa traduje už od stredoveku a spája sa s Veľkým piatkom, pretože práve trinásť ľudí sa zúčastnilo na poslednej večeri Ježiša Krista, ktorý bol ukrižovaný na Veľký piatok. Ďalšou z možností je spojitosť s lunárnym kalendárom, keďže podľa neho by mali mať niektoré roky až 13 mesiacov. Povera môže pochádzať aj z nórskej mytológie. Podľa nej totiž malo dvanásť bohov hostinu, pričom zlomyseľný Loki (nepozvaný trinásty hosť) prerušil túto oslavu a spôsobil, že Zem bola uvrhnutá do radosti a smiechu.

Podľa zistení sa počas 400-ročného cyklu 13. deň v mesiaci vyskytuje 4800-krát a z toho pripadá až 688 na piatok.

Tento rok nám piatok trinásteho pripadne len na tento májový deň, čo určite uvítajú najmä tí poverčivejší. Tá horšia správa pre nich, piatok 13. uvidíte každý rok v kalendári, aj keď pod iným mesiacom.

Zdroj: wikipedia.com