O tom, ako veľmi (ne)vplýva cukor na kazovosť zubov

0
1763

Je známe, že cukry môžu byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Sú hlavným zdrojom energie, ktorú náš organizmus potrebuje na to, aby mohol ďalej fungovať. Jednoducho povedané, glukóza nachádzajúca sa v cukre je pohonnou látkou pre náš mozog, ktorý riadi celé telo, a preto rozhodne netreba zanedbávať konzumáciu cukrov v rozumnej miere. Mnohí z nás si stále ale myslia, že cukry škodia nášmu organizmu a dokonca, že sladené nápoje poškodzujú náš krásny zdravý chrup. A aká je pravda?

Zopár faktov na úvod – nie je cukor ako cukor

V poslednej dobe sa všade hovorí, že cukor je biely jed a treba sa mu vyhýbať. Vieme ale, o aký cukor v skutočnosti ide? Mnoho potravín, ktoré cez deň skonzumujeme obsahujú vysokú hladinu cukru. Všetky rastliny, ovocie, zelenina, mlieko, med, či obilniny v sebe prirodzene obsahujú cukry. Hííí! Teraz sme si všetci predstavili, koľko toho bieleho jedu dobrovoľne zjeme, však? No neuvedomujeme si základný rozdiel – v týchto potravinách sa nachádza prirodzený, resp. prírodný cukor, či už fruktóza, laktóza alebo glukóza, alebo iný formát. Väčšina ľudí si však predstaví hneď pri slove cukor sacharózu – stolový cukor, čo je zásadná chyba. Práve pri konzumácii potravín obsahujúcich sacharózu je najväčšia pravdepodobnosť, že budete musieť zuby odovzdať zúbkovej víle. Nič ale ešte nie je stratené – existujú veľmi jednoduché a bežné prevencie.

Naše telo nie je spôsobilé na to, aby rozlišovalo, či ho dopujeme cukrom prírodným alebo pridávaným, takže je len na nás, aby sme dbali o vhodnú formu prijatých cukrov. Ak sa chceme navyše starať o zdravie svojich zubov, treba sa obrátiť na odborníkov, od ktorých sa dozvieme skutočnú pravdu o tom, čo vplýva na kazovosť chrupu. Cukor sám o sebe to tak celkom nie je…

Za všetko môže čas…a baktérie

Existuje viac faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vznik kazov. Medzi tieto patria napríklad zloženie cukru, celkové množstvo, forma, chuť, ale aj typ sacharidu. Najčastejšou príčinou vzniku kazu na našich zuboch je ale čas.[1]

Poďme ale pekne po poriadku. Porovnajme si cukor, ktorý zjeme a cukor, ktorý vypijeme. Sladený 100 ml nápoj obsahuje približne 8-11 gramov cukru, čo je približne rovnaké množstvo, ako obsahuje hruška, či banán. Zásadný rozdiel je ale v dĺžke doby, po ktorú máme cukor v ústach. Napríklad  nápoje prejdú ústnou dutinou rýchlejšie ako jedlo, je logicky kratší aj čas, počas ktorého sú zuby vystavené pôsobeniu cukru. So vznikom zubného kazu je spájaná častá konzumácia fermentovateľných sacharidov – to sú presne tie, ktoré bežne konzumujeme v potravinách, ale sú to presne aj tie, ktoré znižujú v našich ústach pH prostredia, a tak vytvárajú hostinnejšie podmienky pre baktérie. Ta dá – kaz je (skoro) na svete, no dá sa mu predísť. A ako?

Hygiena moja každodenná

Aj výskum EFSA dokázal, že na výskyt zubného kazu nemá vplyv len množstvo cukru v strave, ale aj faktor ako frekvencia konzumácie, ústna hygiena, či pôsobenie fluoridu, ktorý určite obsahuje aj vaša zubná pasta. [2]

Čím kratšie sú baktérie v ústach vystavené sacharidom, tým menšia je pravdepodobnosť, že baktérie vytvoria v ústach kyslé prostredie. Treba teda baktériám povedať zbohom, k čomu nám pomôže jednoduchý zákrok – ústna hygiena. Ruku na srdce, koľkí z nás sa už neraz vyhovorili na konzumáciu sladených nápojov, keď sa ozvala bolesť zubov? A koľkí z nás po požití sladených nápojov vytiahli z vrecka aspoň ústnu vodu, ktorá by v ústnej dutine narobila poriadky?

Na hygienu netreba zabúdať ani u detí a mládeže. Ak si dajú pohár či dva sladeného nápoja, treba im vysvetliť aj to, že si zuby a ústna dutina potom vyžadujú pozornosť vo forme hygieny. Aj WHO potvrdilo, že vďaka ústnej hygiene sa za posledných 40 rokov v západných krajinách znížilo percento mládeže, ktorá trpí zubnými kazmi, napriek tomu, že spotreba sacharózy zostala u týchto mladých ľudí rovnaká.[3]

Za vznik kazov v našich ústach si často teda môžeme sami, pretože nedodržiavame precízne pravidlá ústnej hygieny. Hovorí sa, že umývať zuby by sme si mali po každom jedle, inde zas, že stačí dvakrát za deň, no pravda je taká, že ak si chceme udržať naše zuby zdravé, netreba nechať nič na náhodu a po dobrom studenom kolovom nápoji si umyť zuby alebo aspoň „vypláchnuť“ ústa vodou. Uzavrime teda kapitolu ,,cukor – nepriateľ zubov“ tým, že cukor nám v nealkoholických sladených nápojoch v primeranom množstve neškodí a sám o sebe nespôsobuje ani zubné kazy. Jednoducho treba len viac dbať o svoje zdravie.

 


 

[1] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA) (2010) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal 8(3):1462 [77pp].

[2] Sladká fakta o cukrech a sladidlech, Praha 2017, ISBN 978-80-88019-17-6

[3] WHO oral health database, Malmö University, https://www.mah.se/CAPP/

a http://www.mah.se/CAPP/Country-Oral-Health-Profiles/EUR O/European-Unionand-EuropeanEconomic-Area–/Dental-Caries-for-12-year-olds/.