Na pracovnom trhu rastie počet cudzincov

0
2038

Nedostatok pracovných miest máta tisíce Slovákov hľadajúcich dobre ocenené zamestnanie. Otvorenie nášho pracovného trhu cudzincom im podkopáva nohy ešte viac. Tých totiž rýchlo pribúda, čo u nezamestnaného našinca vyvoláva pocit krivdy.

53110373 - corporate business team working busy concept

Viac ako 32 000 pracovných miest, toľko ich mohli získať nezamestnaní Slováci, nebyť príchodu cudzincov hľadajúcich prácu u nás. Aktuálne čísla však zďaleka nedosiahli vrchol a stúpajúci počet pracovníkov zo zahraničia má rásť ďalej. Lacná pracovná sila a slabší záujem o vybrané pozície je totiž dobrou motiváciou na zamestnávanie cudzincov. Alarmujúce čísla však nie sú prekážkou na to, aby sa práca ušla Slovákom, ktorí chcú naozaj robiť.


Tip redakcie: Vysnívaná práca: Čo obnáša byť sám sebe šéfom


Stav pracujúcich cudzincov ku koncu augusta

  • podľa ÚPSVaR pracovalo u nás v auguste 32,1-tis. cudzincov
  • medziročný nárast ich počtu dosahuje až 9,1-tis. ľudí
  • na porovnanie: v máji tu pracovalo 29,5-tis. ľudí zo zahraničia
  • najmenej ich zaznamenali v okrese Gelnica, išlo len o 3 osoby
  • výrazný nárast prišiel v okrese Čadca, kde ich pracuje už 1,1-tis.

Na Slovensku chcú pracovať najmä Rumuni

Slovenský pracovný trh láka najmä Rumunov, ktorí už dlhší čas tvoria najpočetnejšiu skupinu pracujúcich cudzincov. Potvrdzujú to viaceré prieskumy, podľa ktorých sa im tu páči natoľko, že ich každý rok prichádza o pár stoviek až tisíc viac. Hneď za nimi sú naši susedia z Česka a Maďarska, ktorí dokopy obsadzujú asi 7 300 miest.

  • na konci leta u nás pracovalo 7,1-tis. Rumunov, čo je o 1,6-tis. viac ako pred rokom
  • počet Čechov pracujúcich v tunajších firmách stúpol o necelých 900 na 3,9-tis.
  • Maďarov v auguste pribudlo 917, pričom dovedna ich zamestnávame 3,4-tis.

Tip redakcie: Za hranicami je tráva zelenšia: Štúdium v zahraničí


Tretina cudzincov pracuje v Bratislave

Najvyhľadávanejšou lokalitou pre cudzincov je Bratislava, ktorá ponúka najviac pracovných možností. V prípade najpočetnejších Rumunov sa na tom podpisuje prítomnosť Volkswagenu a partnerských spoločností. Česi zas vyhľadávajú administratívne práce a miesta v IT sektore, ktorý sa v hlavnom meste stále rozvíja. Aj vďaka tomu bola počas augusta v piatich okresoch metropoly zamestnaná skoro tretina všetkých cudzincov, konkrétne išlo o 9,9-tis. ľudí.

Stúpajúci počet cudzincov, obsadzujúcich naše pracovné miesta, nie je dôvodom na paniku. Aj personálne agentúry potvrdzujú, že väčšina z nich získava pozície, o ktoré Slovák neprejavuje záujem. Zbytočné sú aj xenofóbne postoje, veď Slováci chodia za prácou takisto do zahraničia vo veľkom počte. Navyše, viac ako 32 000 cudzincov v našich firmách je len zlomkom toho, čo sa pod vplyvom masovej zamestnaneckej migrácie deje v iných kútoch Európy.

Myslíte si, že Slovensko má veľky nedostatok pracovných miest?

Čítajte tiež:

Matera: Z bývalého ,,ghetta” je dnes európske mesto kultúry

Ďalší ,,prekvapivý” dôvod prečo jesť horkú čokoládu