Končí nadvláda amerických miliardárov?

0
1986

Americký sen, práve za ním kráča mnoho úspešných ľudí, ktorí dokázali zarobiť miliardy vďaka životu za oceánom. Avšak dnes sa k bohatstvu dostanete aj v menej vyspelých krajinách, ktoré USA pripravujú o neohrozenú nadvládu miestnych boháčov.

noviny.sk
noviny.sk

Americkí miliardári majú vážnu konkurenciu, ktorá im berie poriadny podiel na ziskoch. Sú to obchodníci, programátori alebo dizajnéri z rôznych krajín sveta, ktorí sa nenechajú odradiť. Majetok amerických miliardárov síce nemá konkurenciu v žiadnej krajine, no rebríčky z posledných rokov jasne signalizujú, že za nitky budú ťahať aj v iných štátoch.

 

Americkí miliardári najbohatší

Dobré podmienky na podnikanie, slobodný prístup ku kapitálu a minimálna regulácia trhu zo strany štátu majú najväčší podiel na tom, že v USA sa sústredí najvyšší podiel celosvetového bohatstva. Tieto podmienky totiž dávajú podnikateľom ideálne možnosti ako sa prepracovať a zarobiť majetky rátané v miliardách dolárov. Nie náhodou sme najmajetnejších ľudí sveta hľadali vždy v amerických metropolách, odkiaľ riadili svoje impériá.

 

Do poradia miliardárov prehovárajú ďalší

Neochvejná sláva americkej dominancie sa už viackrát zatriasla a časy jej úplnej nadvlády sú minulosťou, o čom svedčia aj zmeny v poradí najbohatších ľudí. Dnes to nie sú len  Američania, ktorí obsadzujú popredné pozície medzi elitou, pretože mnohých z nich predbehli zakladatelia spoločností so sídlom v iných regiónoch. Niekoľkí sa dokonca vytrvalo držia v prvej desiatke  a bez problémov dokážu zarobiť viac ako ich americkí konkurenti.

zpravy.aktualne.cz
zpravy.aktualne.cz

Potenciál ázijských krajín stúpa 

 Úmerne s tým, ako niektoré ázijské krajiny napredujú a v ekonomickom svete získavajú stále väčší vplyv, rastie aj počet tamojších miliardárov. Príkladom je India, Japonsko, arabské štáty  alebo tigre z juhovýchodnej Ázie, kde sa rozvíjajú technológie a zlepšujú podmienky na trhu. Vynechať nemôžeme ani Čínu, ktorej sila je každému známa a počet dolárových miliardárov z najľudnatejšej krajiny dosahuje niekoľko desiatok.

 

Na vrchole aj Mexičan so Španielom

 S prehľadom najbohatších ľudí sveta prichádza pravidelne magazín Forbes, ktorý nás pár krát prekvapil. Jedným z najväčších prekvapení bolo prvé miesto pre mexického magnáta z oblasti telekomunikácií Carlosa Slim Helú. Svoje prvenstvo si dokonca zopakoval, keď sa na vrchole rebríčka striedal s Billom Gatesom. Španielsky hovoriacim krajinám zdvihol kredit aj odevný biznismen Amancio Ortega, ktorý so svojim módnym impériom Inditex zastrešujúcim slávne značky ako napríklad Zara zarobil dosť na to, aby sa ocitol v prvej trojke.

 

Nadvláda amerických miliardárov už nevyzerá tak reálne ako pred niekoľkými rokmi. Veľké korporácie s medzinárodným pôsobením začali vznikať aj v ďalších krajinách a známe mená miliardárov z Ázie a Latinskej Ameriky začali miešať celkovým poradím v rebríčkoch. Nás bude samozrejme zaujímať, z ktorých častí zemegule prídu ďalší miliardári a či sa im podarí zarobiť viac ako ich kolegom z USA.