Fíni vedia, ako prekonať zimnú depresiu. Toto sú ich triky

0
2860

49724413 - cold winter in lapland finland

My sne na tom na Slovensku celkom dobre. Zimu a tmavé dni máme len od novembra do marca, čo je päť mesiacov. Predstavte si však také severské krajiny ako je Nórsko, Estónsko, Švédsko alebo Fínsko. Tie sú na tom oveľa horšie, no zimu zvládajú bravúrne. Toto sú tri spôsoby, ktoré sme sa na prekonanie zimnej depresie od nich naučili. Vyskúšajte ich túto zimu a dajte nám vedieť, či sa cítite lepšie.


Tip redakcie: Carrie Fisher, princezná Leia dnes zomrela na následky infarktu


Solárium v zime zaháňa depresiu

Aj keď sa na internete vedie nespočetne veľa diskusií a debát o tom, či je navštevovanie solária zdravé alebo nebezpečné, jedno vieme isto. Pravidelná návšteva solária v zime zaženie vašu depresiu z tmy a dodá vám energiu. Určite si typ vašej pokožky a podľa toho si zvoľte, ako často do solária prídete. Najbezpečnejšie je sa pred použitím poradiť na recepcii, kde vám taktiež povedia, ako často by ste mali chodiť tak, aby ste si neublížili. Mnoho ľudí volí klasiku, solárium dva krát do týždňa počas zimy na nie viac, ako 10 minút.

Nielen že si udržíte letné opálenie, budete sa taktiež cítiť lepšie a teplejšie. Zima je dlhá, no ak hľadáte príjemný relax, skúste sa zohriať v soláriu.

Položte si lampu do okna, pomôžete susedom

38889119 - lamp near window

Na toto prišli Švédi. Ak sa prejdete uličkami Štokholmu alebo akýmkoľvek malým mestečkom vo Švédsku v zimnom období, určite si všimnete, že veľa okien má v sebe lampu. Ide o zaháňanie depresie v uličkách, ktoré naozaj pomáha. Tento severský zvyk, ktorý je rozšírený najmä vo Švédsku sa postupne dostáva aj do okolitých krajín.

Zaujímavosťou je, že internetom kolovala nepravdivá informácia o tom, že Švédsko dáva svojim obyvateľom dotácie na toto príjemné osvetlenie v oknách. Nie je to pravda. 

Sauna je vynález, bez ktorého by Fínsko zrejme zamrzlo

43692420 - sauna heater in a cozy sauna and girls relaxing in the background

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zahrať zimnú depresiu je jednoznačne sauna. Nech ste akokoľvek premrznutí, sauna vám poriadne zohreje kosti. Outžovanie je „fínska vec“ a mnohí Fíni radi zo sauny vybehnú von a hodia sa rovno do ľadovej kopy snehu. Hneď na to sa vráta do sauny. Saunovanie však nie je pre každého a mali by ste ho konzultovať s vašim lekárom – najmä tí, ktorí majú srdcové problémy.

PS: Nezabudnite na to, že v saune sa plavky nenosia 🙂

 

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokCarrie Fisher, princezná Leia dnes zomrela na následky infarktu
Ďalší článokZákladňu Pearl Harbor navštívil japonský premiér
Keď som mal 25, dal som výpoveď aby som sám cestoval po svete. Kancelária nikdy nebola pre mňa. Z cestovateľského blogu Bez Mapy som si spravil zamestnanie na plný úväzok a stal sa digitálnym nomádom. Všetko čo potrebujem k práci je môj laptop, WiFi a hlava plná nápadov. Dlhodobo cestujem po svete a svoje zážitky, rady a tipy ako žiť život na vlastnú päsť zdieľam s tebou na tomto blogu. Pridaj sa ku mne a zahoď svoj strach z nepoznaného.