Tento morský rak po koristi vypáli bublinu rýchlosťou 100 km/h s 200 db

0
7652

Pištoľový rakMorský rak druhu Alpheus bellulus je neobyčajným obyvateľom morského dna. Vďaka svojim klepetám totiž dokáže doslova vystreliť vzduchovú bublinu s ohlučujúcim zvukom smerom k nepriateľovi a to až s neuveriteľnou rýchlosťou 100km za hodinu. Rak má špeciálne klepetá, ktoré pri silnejšom sklapnutí vypáli smerom k rybe, alebo aj tvrdej ulite. Takáto vlna rozbije ulitu, prípadne zabije aj väčšiu rybu. Hlučnosť takejto rany sa šplhá až na neuveriteľných 200 db, a aj na prvé počutie pripomína výstrel zo skutočnej zbrane. Zarážajúce, ba priam neuveriteľné je aj meranie na video nižšie, ktoré len potvrdilo dávnejšie zistenú skutočnosť, že tento druh raka pri výstrele bubliny na krátky moment vytvorí teplotu až neuveriteľných 4000°C.

Pištoľník
V zahraničí sa nazýva „pistol shrimp“ čo v preklade znamená „pištoľový morský rak“. žije na morskom dne, vyhľadáva úkryt podobne, ako všetky morské raky. Hoci je sám potravou väčších rýb, dokáže sa veľmi dobre brániť aj klebetami a cvaknutím. Vyhľadáva úkryty, skalné pukliny a prežíva často v symbióze s inými druhmi rýb, či dokonca kreviet. Rekordné čísla jeho vlastností hovoria o maximálnych odhadovaných číslach, samozrejme.

Nepôjde pritom ani o bežné zvieratko do našich akvárií. Ak by sa totiž v plnej sile mal prejaviť takýto rok v akváriu vo vašej obývačke, treba si to natočiť a bude to nový hit internetu. Akvária rozlietajúce sa po miestnosti skrátka zabodovať musia za každých okolností. Nasledovné video síce pridalo zvuk nabitia, pre dotvorenie efektu zbrane, no samotný výstrel už nepochádza zo zbrane.

foto: screen Youtube