Sloní sirotinec Pinnawala na Srí Lanke a jazda na slonoch

0
6676

Srí Lanka je nádherný ostrov, v minulosti tiež nazývaný Cejlón. Pre zahraničných turistov je očarujúca a ojedinelá, s prímesou Indie. Má viacero miest, ktoré sú cieľmi návštevníkov z ďaleka. Rodiny s deťmi a mladí ľudia, ak ich berieme ako skupinku turistov nemieriacich na ostrov za kultúrou a históriou, sú skôr uchvátení plážami a sloním sirotincom v Pinnawale. Ten ako názov napovedá, poskytuje domov nechceným slonom, starajú sa o ne a poskytujú zdravotnú starostlivosť, zároveň sú slávnou turistickou atrakciou.

Slony na Srí Lanke, © Maťa

Sloní sirotinec
Rozľahlý areál na ktorom sa nachádzajú desiatky slonov rôzneho veku a veľkosti je plný turistov, ktorí zažijú kontakt s týmito zvieratami väčší, než v ktorejkoľvek ZOO v Európe či Ázii. Návštevník sa skôr dotkne mláďat ako starších slonov. Niet sa čo diviť, že má toto miesto taký úspech. Svoj domov tu našli aj nechcené slony a zranené, bez nohy a podobne.
2500 srílanských rupií – dospelá osoba
1250 srílanských rupií – dieťa do 12 rokov

Slony na Srí Lanke, © Maťa

Areál sa skladá z niekoľkých oblastí. Výbeh na kŕmenie, kde turisti fotia slony pri raňajkách, ďalšieho výbehu, kde si môžu turisti nakŕmiť sloníčatá z fľašky, alebo z diaľky viditeľný väčší výbeh pod holým nebom, na ktorom majú zvieratá voľnosť na behanie. Pravidelne sa vyráža na kúpeľ do miestnej rieky, čo býva zážitkom z celej návštevy azda najväčší. Slony totiž prechádzajú zo sirotinca po ulici, na ktorej si môžete kúpiť suveníry a ak sa na nej náhodou nachádzate, tak vás upozornia, aby ste sa uhli, lebo skončiť pod nohami sloníkov nie je bohviečo. Návštevníci ulice tak majú o krátky zážitok postarané, keď sa kvôli krásnym veľkým tvorom na chvíľu zastaví celý ruch.

Slony na Srí Lanke, © Maťa

Slony kúpajúce sa v rieke sú lákavým sústom pre každého. Miesta rozľahlá rieka pretekajúca medzi oblými balvanmi tvorí miesto, ktoré priam láka na snímky do svojho albumu. Po kúpeli sa opäť všetci vracajú tou istou trasou.

Pinnawala Srí Lanka, sloní sirotinec

Slony na Srí Lanke, © Maťa

Určite zážitok
Pre slovenského turistu ide nepochybne o veľký zážitok. Už stretnutie so slonmi tak z blízka je fascinujúce. Druh malých srílanských slonov je vo svete vzácny a prekvapivé je aj zistenie, ako veľmi sú slony chlpaté. Pri spomínanej uličke majú možnosť návštevníci navštíviť prístupné múzeum, v ktorom je ukážka kostry slona, fotografie a viacero nástrojov. Zariadenie tiež ukazuje, ako využíva sloní trus, ktorý nekončí na žiadnom hnojisku. Vyrábajú z neho kvalitný papier používaný v miestnej kultúre. Nekrúťte nosom, možno ste ho držali a ani o tom neviete. Podľa zápachu ho totiž nespoznáte. Menej prívetivý je fakt, že niektoré slony majú na reťaziach a ruskí turisti zostávajú ruskými turistami aj v týchto exotických končinách. Budú to hlavne oni, čo sa budú dožadovať fľašky a kŕmenia slona, takže im to doprajte a užite si návštevu slobodnejším pohybom po okolí.

Slony na Srí Lanke, © Maťa
Choré a zanedbané slony tu nachádzajú druhý domov, žiaľ reťazí sa však nezbavia ani tu

Jazda na slonoch je už inde
Nie priamo v sloňom sirotinci, ale v jeho blízkosti sa nachádza súkromník s niekoľkými slonmi, s ktorým sa dá vyraziť na vlastné malé dobrodružstvo. Jeden, alebo dvaja na dospelom slonovi prechádzajú po vlastnom areáli tohto okruhu, v ktorom tiež nájdete riečku, kde slony zastavujú, aby sa napili a ošpliechali chobotom svojich pasažierov na chrbte. Nie dlhá prechádzka v prírode tak pripomína obrázky z exotických dovoleniek a vy máte príležitosť odniesť si presne také fotografie z tohto miesta.

Foto a poďakovanie: Maťka