Ryby nie sú v skutočnosti ani nemé a nie sú ani hluché

0
4714

Žralok na video vyskočil z moraRyby sú cenným zdrojom dôležitých látok, sú vášňou pre rybárov, akvaristov a aj pre kulinárov. Nevedno odkiaľ, dlhodobo sa šíri názor, že ryby sú hluché a nemé. V skutočnosti ide o rovnaké tvrdenie, ako by sme tvrdili, že sa človek nedokáže zamilovať. To, že tento jav nevidíme sami neznamená, že neexistuje.

Ryby počujú
Ryby majú sluchový orgán, ktorý sa nachádza v blízkosti ich očí. Vnímajú vibrácie a hluk vo vode. Vedia o tom rybári, ktorí sú pri vode zámerne ticho. Ryby totiž neplaší len obraz a vibrácie, či prúdy, no taktiež aj hluk. Dokazujú to aj niektorí nadšení akvaristi, ktoré môžu mať rybičky vycvičené na zvonček. Čiže nemusia klopkať na akvárium, kde sa vďaka vibráciám rybka skôr naučí, že dostáva hneď na to potravu. Ryby počujú aj preto, aby sa vedeli medzi sebou dorozumievať. Teda aspoň niektoré druhy.

Ryby nie sú nemé
Existuje viacero druhov rýb, ktoré majú v tele drobné kostičky, či chrupavky, ktorých pohyb vytvára jemné zvuky pre ľudí a potápačov nepočuteľné. Ryby ich medzi sebou počujú. Iné druhy využívajú prúd vody, bubliny a reč tela. Voda im predsa len umožnila celkom iný vývoj.

Vedeli ste? Delfíny a veľryby nie sú ryby ale cicavce
Tu sa hodí spresniť fakt, že delfíny a veľryby nie sú ryby, ale cicavce. Mláďatá cicajú materské mlieko a plutvy sú tvorené pretiahnutými a evolúciou upravenými končatinami s reálnymi vápenatými tvrdými kosťami v ich tele tak ako majú bežné živočíchy. Ryby majú odlišnú stavbu tela, inak usporiadané plutvy. Hovoriť o rybách a predstavovať si pískajúcich delfínov je teda nesprávne.