Ryba Mahi-Mahi, zelenozlatý lovec morí a jeho mäso

0
22834

Mahi-mahi, lampukiRyba Mahi-Mahi príbuzná ostriežom so zaujímavým zeleným až zlatým sfarbením a neobyčajnou stavbou tela je doslova exotickým kúskom, ktorý láka športových rybárov, ale už aj Slovákov túžiacich po exotike na tanieri. Ryba ako ryba, hovoria si a tak po žralokoch, treskách, lososoch, či najlacnejších pangasiusoch nahrádza kapra na štedrovečernom stole už aj pomerne neznáma ryba Mahi-Mahi. Zaujať však môže jemnosťou, chuťou a kvalitou. Samozrejme, záleží od prípravy.

Delfínia ryba Mahi-Mahi, alebo Lampuki
Mahi-mahi, tiež nazývaný ako delfínia ryba s latinským názvom Coryphaena hippurus, je charakteristicky sfarbená zelená až zlatá ryba s modrým sfarbením hlavne v okolí plutiev. Svoje sfarbenie výrazne mení podľa zdravotného stavu a veku, čiže je rozpoznateľná kvalitná ryba. Po celej dĺžke svojho tela má výraznú dlhú hornú plutvu slúžiacu na priamy pohyb vpred. Označenie ako delfínia ryba je len hovorové a nemá nič spoločné s delfínmi, ktoré sú mimochodom cicavce a dýchajú pľúcami, zatiaľ čo Mahi-mahi je ryba so žiabrami. V niektorých prímorských španielsky hovoriacich krajinách sa nazýva aj Dorado. Na Malte v Stredozemnom mori nesie názov Lampuki. Na Slovensku ju však poznáme skôr pod havajským názvom Mahi-Mahi a pod týmto v našich končinách exotickým názvom je aj tvorený marketing a obchodné označenie druhu ryby.

Vyskytuje sa takmer na celom svete v oceánoch a moriach v hĺbke až 85 metrov. Jeho váha presahuje 15 kilogramov a má výborné mäso, ktoré sa stáva v priebehu posledných desaťročí viac a viac obľúbené aj mimo Japonsko, USA a arabské krajiny, kde je najviac populárna. Dováža sa čoraz viac aj do Európy, hoci na Slovensko skôr menej.

Potrava a chytanie Mahi-Mahi
Živí sa makrelami, kalmármi a kôrovcami. Keďže je dobrým a rýchlym lovcom, úspešne loví aj lietajúce ryby. Ryba má bohatý výskyt a patrí medzi najrýchlejšie rastúce ryby v oceánoch. Má rád pestrú stravu a tak vyhľadáva miesta s plávajúcim neporiadkom ako sú riasy, plávajúce drevo a jeho výskyt môže signalizovať aj prítomnosť kormoránov. V minulosti ho rybári chytili len náhodne pri love tuniakov. Zatúlaný nechcený úlovok sa však čoskoro ukázal ako zaujímavá korisť a postupne hlavný ťahák niektorých rybárov.

Foto: http://www.thenomadtrip.com/spearfishing/