Film Šialené interview: hacknutie a blokáda od teroristov

18
3375

The Interview, James Franco Seth RogenAmerická komédia The Interview, ktorá sa azda ako jediný film v histórií chcela baviť na účet severokórejského diktátora Kim Čong Una, sa zrejme premietania na kinoplátna len tak skoro, či nakoniec nikdy, nedočká. Systémy Sony Pictures štúdia odstavili hackeri a filmárom odoslali odkaz, že ak sa film bude premietať v akomkoľvek kine, hrozia mu teroristické útoky. Zatiaľ ešte žiaden americký film, či dokonca komédia, nevyvolala až takto prehnané reakcie. Svetový kyberterorizmus nabral obrátky, aké sme ešte nemali šancu vidieť. Americká FBI a svetové médiá majú istotu v tom, že útok je smerovaný zo Severnej Kórei, krajiny, kde počítač nevidela a nevie používať azda polovica národa a o ich počítačovej gramotnosti by donedávna hocikto mohol pochybovať. Útok proti filmu však spôsobil aj neuveriteľne mocnú reklamu. Vidieť ho teraz chcú aj tí, ktorí by oň možno ani nezakopli, ak by sa ocitol ako bežný film v bežnom premietaní. Prípad dokonca neodignoroval ani samotný americký prezident a bezpečnostní experti, ktorí sa odrazu stretli s prípadom, na ktorý nebol asi nikto pripravený. Kybernetickí teroristi sa rozhodli zakázať film na druhej strane planéty hackerským útokom a teroristickými výhražkami. Zdá sa že účinne.

Reklama na nezaplatenie
Všetky portály venujúce sa novinkám zo sveta informujú o filme The Interview, hoci sa filmom nevenujú. Spravodajské portály, tlačové agentúry, spravodajské relácie, hlavné správy, internetové stránky, filmové magazíny a tlač. Film sa stal slávnejší pred spustením, než ktorýkoľvek iný film skôr, možno ak s výnimkou Temného Rytiera a postavy Jokera (smrť jeho predstaviteľa), ako ho vôbec verejnosť mala možnosť vidieť. Napriek mimoriadnej medializácií však musí zostať „v trezore“. Ťažko povedať, aké formy distribúcie teroristická vyhrážka obsiahla a na čo nemyslela. Hoci existuje aj spôsob, ktorý bulvár trápne, aj keď veľmi rád často nazýva „Unikla tajná kópia filmu“, je otázne, či sa tvorcovia rozhodnú vyjsť na svetlo sveta s filmom práve touto cestou. Zvláštne je však, ako veľmi niekto bojuje, aby takýto film zastavil. Kým vo svete je bežné robiť si srandu zo všetkého, pokojne aj z Ježiša, či Barracka Obamu, srandu z Kim Čong Una si robiť nesmie absolútne nikto. Ak sme o tom doteraz pochybovali, alebo vôbec nad tým neuvažovali, už v tom máme jasno.

The Interview
Film režisérov Evana Goldberga a Setha Rodena, mimochodom zároveň jedného zo scénaristov a z dvojice v hlavnej hereckej úlohe, sa mal v kinách objaviť už 11. decembra. Druhú hlavnú úlohu si zahral James Franco (Spiderman, Úsvit Planéty opíc). Príbeh filmu mal byť komédiou pohrávajúcou sa s myšlienkou atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong Una. Dave Skylark a Aaron Rapoport sú známe osobnosti z televízie a do svojej šou by chceli rozhovor s Kimom, ktorý je dokonca ich fanúšikom. Lenže ich priamu cestu do Pchjongjangu im obohatí požiadavka zo strany CIA, aby na neho pri tejto príležitosti spáchali atentát. A práve tu je pes zakopaný… nemáme slov. To, či sa atentát podarí je tak veľkou neznámou, no keďže ide o komédiu, možné je čokoľvek. U nás mal byť film uvedený pod názvom Šialené interview.

Comments are closed.