Ako vidia morské hviezdice? Milióny orgánov zraku majú v chápadlách

0
15800

Hviezdica morskáRozmýšľali ste niekedy nad tým, ako vlastne vidia morské hviezdice obývajúce morské dno? Hoci sa to nezdá, vlastne všetky zvieratá na svete majú určitý druh očí, alebo orgánov vnímajúcich svetlo, alebo rozpoznávajúcich detaily. Podobne je tomu aj u morských druhov hviezdíc. Tieto tvory obývajúce hĺbkové dno, prípadne lagúny, patria medzi živočíchy rovnako tak ako mušle, ulitníky a podobne. Hoci nemajú oči v pravom slova zmysle, aké máme my a spoliehame sa na ne celý život, majú špeciálne bunky vnímajúce svetlo rozpoznávajúce deň a noc, prípadne aj oveľa viac.

Morské hviezdice majú orgány zraku umiestnené v obrovskom množstve buniek na konci každého z osvojich chápadiel. Zabudnite na zreničky, viečka, mihalnice a žmurkanie. V takejto podobe sa oči vyvinuli u cicavcov, podobnosť je aj u iných druhov, no hviezdice vnímajú svet celkom inak. Ich oči v drobných bunkách majú schopnosť pohľadu do širokého uhlu a pri polohe v akej bežne sú majú výhľad do okolia okolo seba vlastne po celom obvode hneď niekoľko krát. Napriek výbornému výhľadu sú však hviezdice farboslepé a dokázali by rozoznávať len veľké objekty. Sú známe svojim veľmi pomalým pohybom a pomalými reakciami. Na svetlo reagujú veľmi pomaly, rýchlejšie, pokiaľ sa ich dotýkate. Hviezdiciam ich oči slúžia na navigáciu. Pohybujú sa pomoucou svojich chápadiel a vnímajú tak tvary, kam sa chystajú prichytiť, zároveň očami vedia rozoznať, či sa neprichytajú na nebezpečný povrch. Existuje množstvo druhov hviezdíc a rôzna rýchlosť ich pohybu. Môžeme predpokladať, že rýchlo pohybujúce sa hviezdice majú lepšie vyvinutý zrak ako hviezdice pomalšie. Svedčí o tom obratnosť, vyhýbanie sa prekážkami a správne smerovanie do bezpečia v prípade ohrozenia.

Slušný pokrok vo výskume hviezdíc a ich zraku urobil Anders Garm (zdroj) na Kodaňskej univerzite v Dánsku. Jeho tím objavom očí a ich fungovania tak môže nájsť cestu k objasneniu vzniku očí u živočíchov pred miliónmi rokov.

Pre ilustráciu zaujímavé video o hviezdiciach / zdroj foto: