Žuvačky aj vítamíny môžu mať laxatívne účinky. Čo to znamená?

0
42133

Človek by neveril z čoho všetkého v domácnosti sa dá slušne pos… Na našom trhu sa pohybuje široké spektrum rôznych žuvačiek, sladkostí, vitamínových doplnkov a rôznych voľne dostupných medikamentov, no rátajme aj tie, ktoré sú oficiálnymi liečivami. Pozorné oko si okrem toxického aspartamu v žuvačkách a sladkostiach, ktorý používajú výrobcovia v menej nebezpečnom menšom množstve ako sladidlo, všimne aj neraz vetu o laxatívnych účinkoch. Podobné varovanie pri prekročení odporúčaných dávok, majú aj liečivá. Laxatívny účinok je po slovensky povedané „preháňadlo“.

Laxatívne účinky v potravinách
ilustračná fotografia: popis zloženia niekoľkých žuvačiek, kde je vždy uvedená spomínaná veta

Pôsobenie látok v tele vo väčšom množstve, než je rozumné, teda môže mať za následky preháňanie. K problémom s trávením sa dá dostať pomerne ľahko u tých ľudí, ktorí nemajú dobrý metabolizmus a trávenie. Práve u nich sa môžu laxatívne príznaky prejaviť oveľa skôr, kým u odolnejších ľudí sa rovnaké množstvo dokonca vôbec nemusí prejaviť. Záleží však vždy od viacerých faktorov, ako aj od množstva.

Čo na náš organizmus môžu pôsobiť laxatívne?

  • Žuvačky – žuvačky a je ich niekoľko stoviek druhov. Na čele sú nepochybne známe žuvačky dražé a plátkové, ktoré mávajú pre nás pripravené vždy pri pokladni. Žuvačky, ktoré spríjemňujú dych a vyrovnávajú Ph. Sú aj také, ktoré používajú aj pár zavádzajúcich sloganov, ktoré za žiadnych okolností zdravého rozumu a vedy nemôžu byť pravdivé. Množstvo z nich má na svojom obale napísané, že konzumácia väčšieho množstva žuvačiek má laxatívne účinky. Je to tak. Dokonca to niektorí ľudia využívajú, pretože vyžuté dve balenia žuvačiek v priebehu 20 minút naozaj prinášajú účinok o ktorom je reč.
  • Sladkosti – široké spektrum sladkostí a nie sú to teda len žuvačky, od cmúľacích cukríkov, cež rôzne pendreky, gumy, umelo prifarbované látky… skrátka celá tá halda chémie, ktorá cukrovinkám dodáva sladkú chuť, škálu farieb, aróm, udržujú ich stále jedlé aj po hodinách na svetle a vzduchu, to všetko vo väčšom množstve pôsobí laxatívne. Rodičia o tom vedia svoje, keď si ich ratolesti nedajú povedať. Naposledy bol kakacím dňom Mikuláš, v USA to zas poznajú na Halloweena.
  • Šumivé tablety – niektorý organizmus neznesie vypiť viac ako dva drinky zo šumivých tabliet bez následkov. Žijú medzi nami aj takí, čo bolesti brucha cítia pri väčšine šumivých tabliet a to ani nemuýseli dopiť prvý pohár.
  • Vitamíny – cmúľacie tablety vitamínu C nie len že už pri prvej tablete škodia zubom, stačia tri či štyri a laxatívne účinky môžu byť na svete. Pri dlhšej príprave tohto článku som teda skúsil do seba napratať v priebehu 15 minút asi 6 vitamínov C. Účinky sa naozaj dostavili a to pomerne rýchlo. Podobne však na tom sú aj iné vitamíny, ktorých vyššia hodnota nie je v tele spotrebovateľná a negatívne pôsobí na trávacie ústrojenstvo.
  • Liečivá – laxatívne pôsobí aj viacero liečív, ktorých predávkovanie sa môže prejavovať aj inými príznakmi. Zväčša sú však spojené s bolesťami brucha, hnačkami, alebo mdlobami. Tieto účinky sú vždy špecifikované v dokumnetácií liečiva, ktorá je súčasťou balenia.
  • Ovocie a niečo ďalšie – nuž a keď už sme pri laxatívnych účinkoch, tie je možné vyvolať aj nesprávnym mixom jedál. Stačí klobásku zapíjať mliekom a s jablkovým pyré, či krupicovú kašu jesť po poriadnom náklade údeného. Najrýchlejšie účinky však mnohí poznajú pri zapíjaní ovocia, napríklad veľkej dávky čerešní, či jabĺk. Ale to je už iná kategória.

Zmysel článku je teda nakoniec jednoduchý. Na webe je ešte veľa ľudí, čo si síce prečítajú, že žuvačka má laxatívne účinky, no pokladajú to mylne za slovo pomenúvajúce pocit šťastia. Žiaľ aj takéto vysvetlenie existuje a dlho v ňom pár ľudí žilo. Ako sa vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu niekde na cestách je jasné – nepreháňať to s množstvom a poznať mieru.