Zdravé opaľovanie a opaľovacie krémy. Pod slnečné lúče s rozumom

1
1749

opaľovacie krémyDni kedy bolo v móde vyzerať ako porcelánová bábika sú už dávno preč. Od 19 storočia sa niečo zmenilo a mať krásnu, zdravú a hnedú pokožku je to, čo je práve trendy. Všetko to začalo po domácky vyrobeným opálením, voľne nazvaným „horské slnko“, teraz ich nahradili solária. Nadišiel čas dovoleniek a my vás chceme informovať o nástrahách opaľovania a opaľovacích krémov.

Ako však dosiahnuť tú krásnu, zdravú a hnedú pokožku?
Začneme s opaľovaním samotným. To, či sa na slniečku zdržiavate tri hodiny denne alebo sa mu vyslovene vyhýbate, je nepodstatné. Obidve škodí zdraviu. Prehnané opaľovanie nie je pre pokožku dobré, prospešné množstvo vitamínu D sa premení v tele už po 15 minútach na slnku. Ostatný čas je pre telo zbytočný. Takisto ak sa slnku vyhýbate, vaše telo potrebuje vitamíny, ktoré sa premieňajú zo slnečného žiarenia.

Ako vlastne fungujú opaľovacie krémy?
Opaľovacie krémy fungujú na troch princípoch. Prvý po nanesení krému, pokryje kožu drobnými pigmentmi zo zinku alebo titánu. Druhý obsahuje látky, ktoré premieňajú slnečné žiarenie na teplo. Tretí je kombináciou obidvoch. Všetky tri majú spoločné to, že slnečné svetlo z časti odrazia. Pýtate sa prečo je krémovanie sa také dôležité? Pretože pokožka si každý náš prehrešok, čiže spálenie, poctivo zapamätá a následne nám to pekne spočíta. Koža nechránená krémami počas prvých 15 rokov rovná sa zvýšený počet rakoviny kože.

Aké je optimálne množstvo krému a ako často ho treba aplikovať?
Každý človek si myslí, že si dáva dostatočné množstvo krému, ale nie vždy je tomu tak. Optimálne množstvo na dospelého človeka je približne sedem malých lyžičiek. Pokiaľ práve rozmýšľate ako odmerať presne sedem lyžičiek, uľahčíme vám to. Toto množstvo, teda približne 35 ml, si môžete ľahko pozrieť na kvalitných krémoch s dávkovačom. Dávajte pozor však na množstvo, ak ho znížite na polovicu, účinok ochrany sa znižuje nie na polovicu, ale dokonca až na tretinu. Ak si dáte vodovzdorný krém, nie je pravda, že stačí sa natrieť jedenkrát a potom vás chráni. Slnečné žiarenie preniká totiž aj do vody, a ak trávite čas na slnku, treba aplikovať krém každé dve hodiny.

Pre dámy sa počas leta odporúča používať make up s ochranným faktorom, ktorý je bežne predajný už v každej drogérii, aj keď sa na slnku nebudú zdržiavať dlho. Taktiež si treba dať pozor na krémy s pridanými arómami, ktoré môžu spôsobiť alergiu. Citlivejší ľudia by si mali opaľovacie krémy kupovať iba v lekárni po poradení sa s lekárnikom.

Veci, o ktorých ste možno nevedeli:

  1. Na tvár a dekolt musíte použiť množstvo krému, ktoré zodpovedá dĺžke vášho celého ukazováka aby mal dostatočnú ochranu.
  2. Slnenie v soláriu ani samoopaľovacie krémy nie sú predprípravou na priame slnečné žiarenie, koža si samozrejme vytvorí určité množstvo pigmentu, avšak veľmi malé.
  3. Pred opaľovaním nepoužívajte deodoranty a parfémy s obsahom alkoholu, môžu vám vytvoriť nepekné pigmentové škvrny.
  4. V zime je tiež potrebné používať ochranné krémy, najmä na snehu sa slnečné lúče dobre odrážajú.

Comments are closed.