Zákaz francúzskym homosexuálom darovať krv sa možno čoskoro zruší

0
1632

Darcovstvo krviV rôznych európskych štátoch, ako napríklad Francúzsko a Česko, ľudia s opačnou orientáciou doteraz nemohli darovať krv. Pokiaľ sa pýtate prečo, odôvodnili to ľahko. Títo ľudia sú náchylnejší na prenos HIV. Francúzsko sa však posunulo dopredu. Najskôr povolili registrované partnerstvá a teraz chcú tento zákaz zrušiť a neznevýhodňovať darcov krvi podľa sexuálnej orientácie. Nakoľko situácia v tejto krajine je kritická a nemocnice zúfalo potrebujú krv, pristúpili aj na takéto kroky.

Nápad podporuje aj prezident
Okrem poslancov tento návrh podporuje aj prezident Francois Hollande. Celý návrh prišiel od socialistického poslanca a zároveň doktora Oliviera Vérana, ktorý tvrdí, že tento nezmyselný zákon mu pripomína USA v sedemdesiatych rokoch. V tejto dobe nemohli černosi darovať krv kvôli domienke, že prenášajú syfilis. Tento fakt síce nikdy nebol potvrdený, tak ako nie je potvrdené ani to, že homosexuáli prenášajú HIV. Hoci pri homosexuálnych vzťahoch je väčšia pravdepodobnosť striedania sexuálnych partnerov, zástancovia práv menšiny tvrdia, že je zbytočné podporovať diskrimináciu homosexuálov, v dobe keď každá vzorka krvi je pred odbermi testovaná.

Príde prevrat aj do susedného Česka?
V Česku ľudia s opačnou orientáciou taktiež nemôžu darovať krv. Či si vezmú príklad z revolučnejšieho Francúzska je ešte otázne. Pred odbermi musíte vyplniť siahodlhý dotazník podľa ktorého zistia, či ste vhodný darca. Rovnako je to aj na Slovensku. U nás musíte vyplniť napríklad také informácie, ako napríklad či ste za posledný rok mali sexuálny styk s rovnakým pohlavím alebo ako často striedate sexuálnych partnerov. Na Slovensku teda nemôžete darovať krv ak ste zažili dobrodružstvo s rovnakým pohlavím. Vo Francúzsku ju ale nemôžete darovať už celý život.

A čo na to európska komisia?
Európska komisia tvrdí, že je to proti európskym zákonom pretože sexuálne správanie často nebýva identické so sexuálnou orientáciou. Tvrdí teda, že je úplne jedno či strieda partnerov homosexuál, bisexuál či heterosexuál. Uvádza, že štáty majú zakázané diskriminovať darcov podľa sexuálnej orientácie a teda zákaz darovania krvi homosexuálov je proti zákonom Európskej Únie. Uvidíme teda, či aj menšiny budú v budúcnosti môcť pomáhať zachraňovať životy.