Vegetariánstvo, jeho formy a extrémy: viete kto je to frutarián, vegán, či freegan?

0
6629

Vegetariánstvo je životný štýl vyznávajúci stravu bez obsahu mäsa. Nebudeme sa podrobne zaoberať zápormi a kladmi vegetariánstva, pretože napriek vedeckým výskumom by sme našli tých za, ako aj tých proti. Napriek nepopierateľnosti nevyhnutnosti niektorých látok z mäsa v našom tele však zaznamenáva vegetariánstvo popularitu medzi ľuďmi po celom svete, vrátane verejne známych ľudí, ktorí si tým tvoria časť svojho imidžu. Vegetariánstvo však má aj niekoľko zvláštností a ďalej sa delí na klasických vegetariánov, jeho podkategórie a ďalšie, ako ostatní „mäsožravci“ nazývame, extrémy.

Vegetariáni a ich skupiny
Do skupín vegetariánov rozdeľujeme podľa obsahu potravy, ktorú konzumujú. Chce to veľa odriekania, veľkú námahu, zároveň fantáziu pri riešení stravovania. Poznáme:

  • Laktoovovegetariásko: Laktoovovegetariáni vyznávajú stravovanie bez mäsa, bez výrobkov z krvi, bez rýb, no prijímajú výrobky z mlieka, ako aj vajíčka. Ide o najrozšírenejší druh vegetariánstva a bežne sa práve laktoovovegetariánstvom riadia ľudia, ktorých skrátene nazývame „vegetariáni“. Okrem mliečnych výrobkov môžu a prijímajú aj med.
  • Laktovegetariánstvo: Laktovegetariáni odmietajú mäso, ryby, výrobky zo zvierat, a taktiež vajíčka a med.
  • Ovovegetariánstvo: Ovovegetariáni odmietajú mäso, výrobky z mäsa a častí tiel živočíchov a rýb, ako aj mliečne výrobky a teda aj syry, smotanu, ako aj množstvo cukroviniek, pečiva, dokonca odmietajú mliečnu čokoládu. Prijímajú však med a vajíčka.

Vegáni a ich skupiny
Vegáni v našej spoločnosti predstavujú čudákov. Ich rozhodnutie a presvedčenie vo veci stravovania sa nestretáva príliš s pochopením. Vegánstvo je prísne vegetariánstvo, ktoré odmieta mäso a živočíšne produkty vrátane hydiny, rýb a mliečnych výrobkov. Odmietajú dokonca aj vajíčka a med, čo je produkt včiel, pri ktorom neprichádzajú o život. Vegánstvo samo o sebe povoľuje tepelnú úpravu potravy. Extrémnejšia forma vegánstva sa nazýva vitariánstvo. Ide o vegánstvo, no navyše odmietajú tepelnú úpravu akéhokoľvek prijímaného jedla. Čiže jedia len to, čo sa tepelne neupravuje.
Frutariánstvo je azda najextrémnejšia forma vegánstva. Frutariáni prijímajú len surovú stravu a odmietajú prijímať akékoľvek ovocie alebo zeleninu, pri ktorej môže byť ublížené rastline, kríku, či stromu. Preto konzumujú len plody také, ktoré sami spadli zo stromu, či kríku. Konzumujú tak orechy, ovocie, strukoviny, no odmietajú rastliny a ich plody, ktorým sa ich získaním rastline ublíži. Čiže zemiaky, kaleráb, karfiol, kapusta, cesnak, cibuľa a množstvo ďalších vylúčia zo stravovania. Nesmú dokonca ani mrkvu, petržlen, špenát, rebarboru, šaláty a podobne. Žiaľ pri mnohých odrodách rajčín, paprík, a ovocia, ktoré po dozretí nepadajú, ale hnijú rovno na kríku, sa príliš nenajedia.

Ďalšie netradičné spôsoby stravovania
Mimo spomenuté a známe by sme mohli spomenúť aj pre mnohých neznáme štýly, ktoré existujú a vo svete majú svojich zástancov.

  • Vitariánstvo – forma stravovania, ktorá neprijíma mäso a uprednostňuje skôr surovú stravu, prípadne stravu nepripravenú pri teplote viac ako 45° C.
  • Pescetariánstvo – odmieta červené mäso, mäso z cicavcov aj vtákov (všetkých, aj nelietavých), no prijímané je mäso z rýb, mliečne výrobky a med.
  • Pollotariánstvo – sa mierne podobá na pescetariánstvo s tým rozdielom, že odmieta ryby a červené mäso, no prijíma mäso z vtákov.
  • Pescopollovegetariánstvo – neprijíma červené mäso, avšak súhlasí s mäsom vtákov, rýb, mliečnymi výrobkami, vajíčkami a medom.
  • Flexitariánstvo – ide o uvoľnenejšiu formu vegetariánstva, ktoré povoľuje buď občasnú konzumáciu mäsa, alebo prijímanie mäsa získaného z ekofariem, vlastného chovu, či uloveného v divej prírode. Neprijímajú mäso pravidelne a vôbec nie z veľkochovov.
  • Lessetariánstvo – lessetariánstvo akceptuje mäso, neodmieta ho, no nestavia ho na pozíciu hlavnej zložky stravovania. Ide skôr o málo častú konzumáciu mäsa.
  • Su vegetariánstvo – Su vegetariánstvo je nezvyčajná forma stravovania, ktorá odmieta mäso, čokoľvek z časti zvierat a zároveň odmieta zeleninu, ktorá má výrazný pach ako sú cesnak, cibuľa, šalotka, pór a ďalšie formy zeleniny.
  • Halal stravovanie – halal vegetariánstvo je stravovanie upravované vierou prevažne v islamskom svete. Odmietajú bravčové mäso, a celkovo zvieratá ktoré boli zabité menom iného boha ako Allaha, alebo pri jeho príprave nebolo vyslovené meno Allaha, nekonzumujú tiež hmyz, obojživelníky a akékoľvek mäso získané z uhynutých zvierat prirodzenou cestou, zo zvierat ubitých a udusených, prípadne zo zvierat, ktoré sa samé zranili a zahynuli následkami tohto zranenia.
  • Freeganstvo – za freeganstvo všeobecné charakteristiky považujú absolútne odmietanie súčasného spôsobu života a využívania postavenia ľudí, zvierat a prírody. Stravujú sa naozaj zvláštnym spôsobom. Odmietajú systém, kde je prebytok a zároveň na iných miestach nedostatok stravy, preto riešia práve prebytok. Stravujú sa len tým, čo vyhodia ako prebytok iní. Orientujú sa na kontajnery s odpadom pri predajniach, kde sa vyhadzuje jedlo s porušeným obalom, alebo sa spoliehajú miesta ako reštaurácie a podobne. Ich spôsob života sa neobmedzuje len na jedlo. Využívajú aj iné predmety bežnej potreby, ktoré vychádzajú z prebytku iných ako napríklad nábytok, výbava domácnosti, šaty, hračky, zábava a pod. Vyznávanie freeganstva je u nás problematické, skôr sa vyznáva v zahraničí.