V Austrálii zaviedli demotivujúce krabičky cigariet

0
3005

krabičky cigariet v AustráliiV Austrálii pred krátkym časom zaviedli drastické novinky. Všetky cigaretové krabičky museli zaviesť identický obal s fotografiami zdeformovaných častí ľudských tiel spôsobených fajčením a rakovinou z následkov fajčenia. Fotografie postihnutých orgánov a naozaj vážnych stavov mali zapôsobiť odstrašujúco a dá sa hvooriť o úspechu, pretože pomerne rýchlo bol evidentný ústup predaja ciariet. Hoci išlo len o malé čísla, svedčí to o tom, že cigarety určitej časti obyvateľstva naozaj prestali chutiť.

Predajcovia neboli nadšení
Predajcovia cigariet neboli nadšení a búrili sa proti jednodným baleniam. Odlišuje ich len názov značky, napísaný menším písmom na balení. To hlavné sú totiž zdeformované rozožraté pľúca, rakovina ústnej dutiny, či gangrénou postihnuté končatiny. Zanikli tak rôznorodé balenia, farebné odlíšenia a reklama na nich. Samozrejme, že sa našli obchodníci, ktorí z toho začali profitovať. Treba však podotknúť, že v Turecku aj Egypte sa už dávnejšie objavili krabičky, na ktorých sú fotografie detí s dýchacím prístrojom, a choré pľúca. Aj inde vo svete poznáme fotografie chorých pľúc na krabičke. Austrália však zaviedla komplet zmenu balenia na základe prísneho zákona. Ten dokonca dnes inšpiruje v rovnakej podobe aj iné krajiny.

V susedných Čechách nad tým uvažujú, u nás nie
Nad podobnými krokmi sa uvažuje aj v susedných Čechách. Na Slovensku ešte o niečom nechyrujú ani sýkorky, či sýkornice a už vôbec žiadne médiá. V každom =prípade je nutné pripomenúť, že v snahe obmedziť fajčenie a demotivovať fajčiarov z našich reklám už pred rokmi zmizli všetky pútače na cigarety. Novinové stánky kedysi oblepené nálepkami a svetelnými billboardami LM a Marlbloro dávno stratili lesk plastových nálepiek, aj v mestách zmizli reklamy a zostali len pri pokladni obchodov. Aj keď sa fajčeniu nedáva priestor ani v televízií počas bieleho dňa, stále ho máme dostatok okolo seba. Napríklad v obchodných centrách sa stále veselo fajčí. Na šťastie už však aj v tomto prípade začali politici konať a do platnosti onedlho vstúpi nový zákon chrániaci pasívnych fajčiarov.