Slávne auto Michaela Knighta K.I.T.T. existuje len vo verných replikách

0
3153

Nemec Andreas Winkler nie je jediný, čo má svojho takmer identického KITTa, no ako jeden z mála o svojom koníčku dal vedieť rozsiahlejšími stránkami. Chcel si splniť detský sen. Keď sa na stránkach KITT.de stretol s Chrisom Groelingom, a pochopil, že moderná doba a internet mu dnes môžu umožniť vytvoriť to, čo ako dieťa chcel. Pustil sa do nápadu poskladať si svoju vlastnú repliku slávneho filmového auta KITT. V roku 2006 narazil na ponuku auta, ktoré už malo určitú úpravu na podobnosť s KITTom a tak ho kúpil. Prvé diely pritom nakupoval ešte skôr, ako mal samotné auto, už od roku 2005. Pôvodný KITT bol model Pontiac Firebird Trans Am z farbiky General Motors z roku 1982. V priebehu samotného seriálu v skutočnosti vymenili model celkom 4 krát, nehovoriac o novej sérii, kde Pontiac vystriedal Mustang zo stajne Ford. Jeho Pontiac sa podobá skôr na štvrtú epizódu seriálu s prvkami tretej.

Andreas a jeho KITT, myKitt.de

Presnosť s originálom
Jeho autor sa pýši pomerne presnou replikou seriálového vozidla. Dokonca má aj Targa strechu, čo bola edícia s posúvateľnou strechou. Vpredu má pohyblivý skener a aj palubný počítač verne kopíruje originál. Chýba len skutočný mysliaci počítač a katapult v sedadlách, ktorý využíval práve Targa strechu. Hovoriaci počítač, ktorý má v aute inštalovaný, nedokáže myslieť a hoci odpovedá na hlasové príkazy, ide skôr o efekt počítača fungujúceho na báze konkrétnych pokynov a konkrétnych odpovedí. Napriek veľkej snahe docieliť podobnosť s originálom by pozornému oku fanúšika seriálu neušli niektoré detaily spôsobené skôr zákonmi. Napríklad zadný čierny kryt svetiel nie je v EÚ dovolený a tak musel byť nahradený červenými svetlami. Taktiež vpredu na vozidle musel pribudnúť držiak na EVČ, ktorý v prípade výstav a stretnutí nadšencov pre seriál samozrejme možno odpojiť. Presnosť jednotlivých častí si môžete overiť na stránkach celého vozidla: http://www.mykitt.de/vergleich.php

Vzhľadom na nemecké, alebo inak povedané európske cestné zákony, niektoré prvky musia byť počas jazdy a prítomnosti na ceste vypnuté. Predný svetelný skener je totiž počas jazdy zakázaný. Dokonca nesmie odrážať svetlo. Nič podobné bežne autá nemajú a polícia má s tým problém, respektíve problém máte v tom prípade vy. Taktiež krídlový volant je na cestách nedovolený, preto je v tomto prípade riešený vymeniteľným bežným volantom, čo je možné meniť v priebehu piatich minút. Motor má V6 s 136 kW pri 2,8 l. Dosiahol už na ňom 190 km/h a ako sám tvrdí, ani nepotrebuje veľký výkon, pretože do dielov a vozidla celkovo vrazil kopec peňazí a nechce si ho rozflákať.

Koníček, ktorý púta pozornosť
Auto prechádzajúce po ulici s prvkami známeho seriálového vozidla, možno najslávnejšieho auta televízie, to určite púta pozornosť. Je pravidelným návštevníkom všetkých stretnutí fanúšikov seriálu, Knight Conu 2012 v Anglicku, dokonca zaujal aj samotného Davida Hasselhoffa a aj iných hercov, a známe tváre.

Je svojim spôsobom atrakciou. Originálne vozidlá neexistujú, pretože zmluva týkajúca sa nakrúcania seriálu obsahovala aj klauzulu, ktorá zaisťovala po skončení série rozobratie, respektíve zničenie. Všetky zaručené „originály“, ktoré vo svete sú, sú skôr vozidlá, s ktorými sa hlavná postava Michael Knight fotil v rámci európskeho turné v čase slávy seriálu a už to boli verné repliky. Takto presné repliky sú momentálne na svete len… že by len jedna?

Poznámka: vedeli ste, čo presne znamená skratka KITT? Ide o označenie modelu a výrobcu, s celým názvom teda Knight Industries Two Thousand.
Zdroj foto a viac podrobností nájdete aj na Andreasových stránkach MyKITT.de