Seriál Búrlivé víno: herecké obsadenie, miesto nakrúcania a postrehy z deja

0
13929

Búrlivé víno MarkízaBúrlivé víno, momentálne populárny seriál na TV Markíza je oproti iným trochu viac lákavý pre tých, čo poznajú prostredie výroby vína. Aj keď tu sa k tejto téme dostávame len v kontextoch a v pozadí, plusom je pre divákov zrejme herecké obsadenie a opäť klasické prvky – zamotávania deja, láska, neodhalené tajomstvá a veľké množstvo klamstiev. Mňa osobne zaujali praktiky v pozadí, ktoré krásne ukazujú, ako to v reálií funguje. Keď niekto niekoho potlačí na primátora, len aby z toho niečo mal, keď sa dohadujú kšefty pre vilové štvrte… aj keď je toho málo, stačí, že sa o tom hovorí. V spojitosti so seriálom u nás najčastejšie hľadáte herecké obsadenie, ktorému pre upokojenie vášho dopytu rád vyhoviem. Lenže vaše otázky sa týkajú aj miesta nakrúcania. Podľa architektúry niektorých domov by sme to ťažko tipovali na Slovensko a viacerí sa zhodujú na nejaké miesta v Rakúsku, ktoré stačilo nakrútiť len z predu a ostatok môže byť pokojne u nás. Hoci nikde nespomínajú miesto, kde sa má celý seriál odohrávať, pozornejší si všimli, že Monika Hilmerová po nahlasovaní manžela na polícií vychádzala z oddelenia polície mesta Modra. Pravdou je, že vinice a viaceré miesta sú naozaj nakrúcané v Modre. Podľa niektorých informácií vo vinárstve spoločnosti ELESKO. Inak je dej zasadený do vymysleného mesta Vínne, pričom EVČ miestnych áut začína na VI.(fotografia: TV Markíza)

  • Nela Pocisková – hlavná úloha, sympatická mladá herečka, ktorú sme doteraz príliš ako herečku v televízií nepoznali, hrá mladú vinárku, Ninu Dolinskú
  • Juraj Loj – druhá hlavná úloha, mladý plastický chirurg z Prahy, v úlohe Martina Roznera. Ten sa zamiluje do Niny, aj keď má svoju priateľku, vraj sympatickú modelku Karin.
  • Eva Rysová – babička Roznerová má rada likérik a občas rečami vrtne tam, kde nemá
  • Maroš Kramár – Miroslav Petránsky má záujem o miesto primátora, jeho manželka Viola je sestra starého Roznera
  • Helena Krajčiová – je dcérou Maroša Kramára, pracuje v nemocnici a tajne miluje Ivana Dolinského (Emil Horváth)
  • Marián Slovák – Stanislav Rozner (otec Martina a Petra Roznera), vinár a dávny priateľ Ivana Dolinského, s ktorým sa v minulosti priateli, ale poriadne ich rozhádala minulosť a smrť Ivanovej manželky, ktorú mal zaviniť starý Rozner.
  • Jana Oľhová – pani Roznerová matka dvoch synov – Martina a Petra
  • Ivan Letko – hrá dedka Zoltána Nagyho, otca mŕtvej manželky Ivana Dolinského, teda Ivanovým svokrom
  • Táňa Radeva – Viola Petránska, manželka budúceho primátora (možno), sestra Stanislava Roznera, tichá a tolerantná manželka, matka Ďura a Doroty
  • Veronika Strapková – mladá Rómka pracujúca vo vinárstve a slobodná mamička bývajúca v podnikovom byte, ktorá z počiatku žije s násilníckym Robom Riečnym
  • Emil Horváth – Ivan Dolinský, otec Sláva Dolinského, Niny Dolinskej a Evy Riečnej Dolinskej, starý vinár rozhádaný so starým Roznerom.
  • Marek Majeský – Slávo Dolinský, nepodarený syn Ivana Dolinského, ktorý má rád chlast, otca podviedol tak, že mu dal podpísať papiere na predaj polovice podniku
  • Henrieta Mičkovicová – zlatokopka Ingrid Molnárová, ktorá odkopne a potom využije Sláva Dolinského, ale infiltruje sa do firmy Dolinských, aby narobila neplechu a firmu zruinovala pre potreby ľudí v pozadí, ktorí potrebujú z viníc stavebné parcely pre vilovú štvrť.
  • Monika Hilmerová – matka malej Laury, dcéra Ivana Dolinského a sestra Niny a Sláva. Za manžela má Roba Riečneho, násilníka a neustále sa vyhrážajúceho. Hoci v skutočnom živote by si žena už dávno zapla mobil, alebo by ho nejak usvedčila z násilného správania, pre napínanie príbehu musíme bezbrannosť Evy ešte niekoľko dielov sledovať.
  • Ľuboš Kostelný – násilnícky Robo Riečny
  • Laura Hritzová – Laura Riečna, dcéra Roba a Evy
  • Martin Mňahončák – Peter Rozner, prebral kontrolu nad celou firmou, len zvláštne z pohľadu divákov, že sa do firmy Dolinských pustil akoby bol dovtedy nezamesnaný a nerieči iné podniky, ktoré mal mať, na čo zrejme len vo výrobe seriálu zabudli
  • Ján Jackuliak – pracovník vinárstva, večne neupravený Igor Vaňák, tiež si rád popije, ale svoju robotu robí dobre
  • Barbora Švidraňová – ako herečka je nám známa z predstavenia Príbeh z ulice, poznáme ju aj zo šou Hlas Česko Slovenska a v seriáli hrá Karin Kučerovú, modelku kyprejších tvarov, ktorý z počiatku tvorila pár s Martinom Roznerom a spoločne už rok žili v Prahe pred tým, než sa Martin objavil doma.
  • Alena Ďuránová – V seriáli ako JUDr. Dáša Roznerová, PhD., rodená Samuelisová, manželka Petra Roznera a matka Jakubka Roznera, prísna právnička, ktorá to miestami preháňa.
  • Richard Labuda – Jakubko Rozner, syn Dagmar a Petra Roznerovcov
  • Jakub Lorencovič – v seriáli ako Ďuro Petránsky najskôr berie balenie Niny ako stávku, potom si uvedomí, že ju miluje. Pracuje vo vinárstve a publikum pri obrazovkách mal možno ohúriť vypracovaným telom a tváričkou. Už v prvom diely jedna nemenovaná pani v našom okolí vyhlásila, že vyzerá ako homosexuál. Neskôr vyplávalo, že hral v gay porne, čo mu obrátilo momentálne život na ruby, no homosexuálom nie je. Dokonca pre jeho pôsobenie v takomto filme prišiel o titul Muž roka.
  • Milan Bahúl – podnikateľ Alexander Tóth, ktorý chce získať pozemky pod vinárstvom Dolinských podvodným spôsobom a zneužíva Miroslava Petránskeho. Milan Bahúl je známy dabingový herec, ktorého každý pozná ako hlas Bootha zo seriálu Kosti. Výzorom aj vekom má od neho ďaleko, no agentovi FBI pristane.

Úvodná skladba seriálu
Úvodnú skladbu naspievala Nela Pocisková, pokiaľ ju budete hľadať, jej názov je Neviem sa nájsť.

Pár zaujímavostí a možných chýb seriálu:
Pokiaľ sa teda kamera nesnažila cedule na policajnom oddelení Modra vyhnúť a bola tam zámerne, aj bez ústneho potvrdenia v samotnom seriáli, máme jasné, kde sa má dej odohrávať. To však neznamená, že sa aj celý v Modre nakrúca. Kostolná veža v pozadí pri viniciach je zahmlená vo viacerých scénach a tak podľa kostola nezistíme nič. V seriáli miesto, kde sa všetko odohráva nazývajú Vínne. Podľa dialógov ide o mestečko, avšak také mesto nemáme. Na východe až niekde pri Humennom je Vinné, ale Vínne u nás nieje. Okrem toho najbližšie k tomuto názvu sa dostáva obec Viničné, no to je od Modry ďaleko. Čiže dá sa povedať, že Vínne vzniklo pre potreby seriálu, čo je nakoniec v televízií celkom bežné. Tiež je zaujímavý fakt, že je len niekoľko miest, kde sa nakrúca a všetky verejné miesta charakterizuje jediné – reštaurácia, kam chodia manželia Riečny sa pohádať, kde chodí Slávo Dolinský zapíjať problémy, kde sa chodia stretávať mafia s budúcim primátorom a množstvo ďalších, akoby nikomu nevadilo, že sa tam raz môžu nevhodné osoby aj stretnúť. Jediná jedna reštaurácia alebo bar, do ktorej chodí napríklad aj Karinin agent a nikam inam. ďalšou zaujímavosťou je aj fakt, že je pre Martina Roznera bezproblémové nechať prácu v Prahe, na to že je plastický chirurg. Naozaj zvláštne. No nie je na tom najlepšie ani brat Peter Rozner. Ten má mať predsa firmu v Čechách, ale nevidíme, že by ju viedol, niečo s ňou riešil, alebo tam odchádzal. Aspoň zatiaľ to vyzerá, akoby ani žiadnu firmu v Čechách nemal. Škoda tiež, že nikto neriešil vylomené dvere na ambulancii a krádež liekov, ktoré hneď v druhom diely potrebovali. Stanislav Rozner mal mať operované srdce, je tak? Lenže sme si nevšimli žiadne jazvy, keď mal odhalenú hruď na nemocničnej posteli, ale pokojne to mohla byť aj operácia s rezom niekde nižšie. No predsa len si to všimli ako detail niektoré diváčky. Tiež prekvapili dubáky, ktoré z lesa priniesol Ivan Dolinský, pretože to, čo z lesa priniesol, vyzeralo skôr ako malé hnedé prášivky a nie dubáky. Jedine ak by boli z nejakého dôvodu príliš tmavé, klobúkom záhadne zaoblené a hubár im nezmyselne utrhol nožičky.