Nezabudnuteľná relácia Od Kuka do Kuka: Kuko a jeho história

1
29718

Kuko a relácia Od Kuka do Kuka„Tajomstvo aj prekvapenie, občas malé poučenie, smiech a dobrú náladu, všetkým dobrú zábavu.“ kto by si z dnešných dospelých nepamätal túto slávnu vetu? Text úvodnej zvučky slávnej a nezabudnuteľnej relácie Od Kuka do Kuka, sa vryl do pamäte detí tak hlboko, že ak zvučku počujeme dnes, pripadá nám naše detstvo ako len včera prežité. Každé nedeľné ráno v 80 tych rokoch na prvom kanáli Slovenskej televízie sa nieslo v znamení Kuka. Relácia pre deti, ktorá bola plná rozhovorov, poznávania, informácií, hudby a samozrejme rozprávok, na ktoré čakali všetky deti. Z pohľadu diváka si dnes dovolím zaspomínať na jednu z najznámejších televíznych tvorieb pre deti na Slovensku.

Kuko a ľudia okolo neho

Kukove prvé vysielanie spustili v roku 1985, kedy tvoril program dnešným tridsiatnikom. Počas prvých vysielaní sa relácia vôbec nevolala Od Kuka do Kuka a jeho postava vôbec nemala meno. Vybralo sa až za pochodu po jednom z návrhov samotných detí. Jedným z prvých moderátorov bol Peter Kuba (spoluzakladateľ divadla a školy Ludus, pedagóg a režisér). V predrevolučných rokoch sa na pozícií moderátora objavili aj ďalšie tváre. Kuko bol v tomto období oveľa viac strapatý.


Vzácny archívny kúsok, pohľad na reláciu moderovanú ešte Petrom Kubom

V úlohe moderátora sa neskôr objavil akčnejší František Výrostko, ktorého sme mohli naposledy vidieť v Búrlivom víne v úlohe špekulanta Salvatoriusa. Po ňom do relácie prišla Patrícia Jarjabková, ktorú síce deti neprijali ihneď pozitívne, no všetci si ju nakoniec zamilovali ešte viac a stala sa neoddeliteľnou súčasťou relácie na zhruba 16 rokov. V jeho novšej ére bol povinnou súčasťou aj Vašo Patejdl, vynikajúci hudobník, ktorý veľa času venoval detskej tvorbe. V relácií často odzneli veľmi známe pesničky, ktoré pritom vznikli práve v tejto relácií. Slávne sú pritom dodnes. Odstupom času pribudol Kukovi aj brat Puko, ktorý bol ešte väčší popletko ako Kuko. Kukovi však čím ďalej, tým viac ubúdalo vlasov. Z pôvodneho poriadne strapatého Kuka sa postupne vyvíjal viac a viac účesovo pokojnejší. Kuko a Paťa boli nezabudnuteľná dvojica a Paťa Jarjabková bude navždy spätá s touto handrovou postavičkou a symbolom nedeľného rána.

V apríli roku 1994 si Maťka spomína na pobyt v bratislavskej nemocnici, kedy za deťmi prišiel aj Kuko a Paťa. Prišli chorým deťom na Kramároch spríjemniť deň a v spoločenskej miestnosti pre nich pripravili predstavenie. Po ňom sa mohli deti pýtať na to, čo ich o relácií zaujíma. Návšteva potešila najmenších, ale aj starších detských pacientov, pre ktoré bola nečakaná návšteva pekným spestrením dňa. Málokto mohol tušiť, že o rok sa Kuko už celkom vytratí z vysielania. Mohol za to aj menší záujem detí, či iné dianie v zákulisí výroby relácie. Svoj podiel na tom mohla mať zčasti aj zásadná zmena v programoch televízií. Na televízny trh prišla vo februári 1994 česká televízia Nova, ktorá výrazne ovplyvnila výber detského diváka v sobotné a nedeľné dopoludnia.

Kukovi dali život dve dámy
Bábku vytvorila Anna Cigánová, ktorá ho navrhla aj ušila. Vďaka nej vznikol Kuko tak nezameniteľný, s veľkou hlavou, strapatými nepokojnými vlasmi, vypúlenými očami a handričkovým telom. Veľká hlava mala výraznú hornú peru, malý dopredu vystrčený nos a modré linky nad modrými očami. Prekvapivo mal na tvári len dve červené pehy. Doma sa ho pokúšali vytvoriť mnoh zručné mamičky a niektorým sa to aj podarilo. Asi nikomu však nezostal až dodnes. Kukovým hlasom bola nezabudnuteľná príjemná pani Anka Okapcová-Tyralová, ktorá i dnes dokáže veľmi pekne a dôverne spraviť hlas handričkového panáčika. Zaujímavosťou je, že sa deti s jej hlasom stretávali počas víkendových rán častejšie. Keďže dabovala aj rozprávky, s Kukovým hlasom ste sa mohli stretnúť napríklad aj v Gumkáčoch od Disney, kde dabovala najmladšieho gumkáča menom Cubbi s dreveným mečom. Pamätáte si ho?

Kuko a rozprávky

Heslom „Kukí kuk!“ a tľapnutým rúk bola odštartovaná rozprávka. Niektoré deti pritom čakali len na toto tľapnutie, aby sa dočkali svojej rozprávky. Stretávali sme sa napríklad s pôvodnou animovanou Alicou v krajine zázrakov, Včielkou Majou, vtedy populárnym seriálom Medvedíkov so srdiečkami a zvláštnymi schopnosťami, s Bambuľkou a napríklad Slimák Maťo a Škriatok Klinček, nahovorený jediným hercom, pri ktorom, priznám sa, som skôr čakal na jeho koniec a tým skôr šance na ďalšiu rozprávku.

Jedna z najznámejších skladieb – Kuchynská kapela

Kuko a hudba

Do relácie patrila neodmysliteľne hudba. Každá relácia určená pre deti ju obsahovala. Kvalita však bola rôzna. Najmä veľškým prínosom bola spoluúčasť Vaša Patejdla, ktorý s deťmi a pre deti zložil viacero známycj piesní a vzniklo aj CD. Našťastie sa niektoré z nahrávok nachádzajú aj na webe, takže pre ilustráciu postačí menej slov a viac skutočnej hudoby.



Patrícia Jariabková a Danica Koršová spoločne napísali knižku Môj kamarát KUKO, ktorá sa dá dnes kúpiť len ojedinele. Kedysi však šlo o populárnu knihu, ktorú by možno dnes niektorí ľudia opäť radi videli v predaji, alebo len v nej pre určitú nostalgiu a spomienky na detstvo zalistovali. Tie najlepšie roky prežíval Kuko v 80-tych rokoch a pokračoval aj pár rokov po osamostatnení a rozdelení Československa. Mnoho jeho divákov už vyrástlo a cestu k novej generácií detí si už tak ľahko nenašiel. Dnes zostáva v spomienkach mnohých dospelých. Ozaj, spomínate si ako sa Kuko s Paťou lúčili?  „Kukoláááááár…“

Zdroje: vlastné zdroje a myšlienky, Maťka, Zuzka, foto: facebook, internet

Comments are closed.