Na Farme to snáď naozaj začne byť drsné

0
1544

Naši farmári hladujú. Najúspešnejšia reality show týchto mesiacov (veď vlastne asi aj jediná) priláka večer k obrazovkám viacerých ľudí. Diváci v tom však majú guláš, pretože raz je šou o 20:00 inokedy až po Onurovi a Šeherezáde. Dnes sa má ukázať, čo za hlúposť a porušenie pravidiel sa Lenke podarilo. Určite nešlo o nič vážne. Na farme však došlo k dvojnásobnej vražde. O život prišla kačka a zajačik. Žiaľ taký je život. Hlad je nepriateľ človeka a jeho vyriešenie je vlastne jednou z každodenných úloh pre prežitie ľudstva. Hlad teda riešili aj súťažiaci. Z posledného večera sme si mohli všimnúť neustálu nevraživosť Lenky k samorastovi Kucekovi, jej kuchárske umenie, ale aj Andreu Járovú, ktorú akosi diváci začínajú brať inak. Pre niektorých už nie je len nejaká fiflena a očividne jej život na farme nevadí, berie ho hrdinsky. Lenže na farmu prišiel ujo, ktorý doniesol mlynský kameň na ručné mletie múky, doniesol aj kvások a tým dosť uľahčil prácu na farme. Podľa niektorých im zachránil život.

Pri sledovaní šou na Slovensku podaktorí krútia hlavou. Titulok bol predsa „bude to drsné“ ale nie je to tak drsné, akoby sme mohli čakať. Možno odlišné povahy ľudí v šou. To je ten najväčší problém. Osobne som očakával oveľa ťažšie podmienky, tvrdšie prostredie, nutnosť vyrážať kosiť lány lúky, postarať sa o seno, býka aj kravu, čakal som nutnosť naviesť z potoka vodu žľabmi k záhrade a aj činnosti ako zber húb a bylín na zimu. Nie, toto je len oddych. Pokiaľ je človek z mesta, možno mu farma pripadá ako drsná, ale pre väčšiu autenticitu si mohli prizvať ľudí, ktorí tak žijú a žije sa im dobre. Poznajú liek na mnohé choroby v prírode, narobia si klobásky a slaninku, nech mäso vydrží, keď nie je chladničky. Naša farma však funguje len na krátke obdobie, na pár týždňov, pritom sú už súťažiaci doma. Nemusia riešiť seno, ani mäso či bylinky na zimu. Nemusia opravovať šindle a zvážať drevo na zimné kúrenie. Stále však ide o šou, ktorá ukazuje ľudí v podmienkach hladu, v niektorých prípadoch celkom bez vedomostí o tom, ako čo riešiť a ako si čo obstarať.
Lenže heslo bolo „Bude to drsné“ a v tejto podobe ho TV markíza stále používa. To znamená, že to ešte len môže byť drsné. Presne miera drsnosti nás zaujíma a preto budeme šou sledovať naďalej. Preto, že máme radi prírodu, život na dedine a ľudí, ktorí sa vedia o seba aj druhých postzarať aj v najťažších podmienkach. Predsa len, to sú praví hrdinovia.