Jednoducho Mária, najslávnejšia telenovela u nás, spájala ľudí

13
17925

Jednoducho MáriaNa najslávnejšiu telenovelu na Slovensku s názvom Jednoducho Mária si spomína každý dospelák. Pre mnohých mužov to znamenalo obdobie neuveriteľného ošiaľu, kedy museli podľahnúť, alebo odísť a prenechať vládu nad televízorom ženskej časti rodiny. Pre ženy však išlo o príležitosť pri ktorej sa mohli stretávať u niekoho doma, alebo mali o čom rozprávať v ženských kolektívoch. Priniesť niečo na jedenie, alebo vyjesť hostiteľa, aj o tom boli stretávky, ktoré občas udržiavali kolektívy živé.

Večer v znamení Márie
Večer prinášal nový a nový diel príbehov chudobnej Márie Lopézovej z Mexika, o ktorom veľa Slovákov vedelo len málo. Seriál vo svojej mexickej domovine vznikal v rokoch 1989 až 1990 a nakrútených bolo 150 dielov. Krátko na to sa objavil vo vysielaní Slovenskej televízie a bol celkom prvou telenovelou u nás. Niečo nevidené, čo doplnilo možnosti televízie znamenalo zlatú baňu pre výrobcov lacných seriálov. Mária bola medzi prvými a prvou u nás. Herečku, ktorá stvárnila hlavnú postavu, Victoriu Ruffo, dabovala Zuzana Tlučková a dokonca tak nezabudnuteľne, že ešte dodnes v niektorých hlavách môže znieť jej hlas.

Chudobná Mária na vzostupe
Príbeh bol o chudobnej Maríi Lópezovej de Carreño z dedinky v horách, odkiaľ cestuje do Mexiko City za prácou. V úvode pracuje o bohatého obchodníka Gustava ako slúžka. Jeden z jeho dvoch synov sa do nej zamiluje a ona sa mu poddá. Splodí syna, no nemá o ňu viac záujem. Prichýli ju skromný učiteľ Victor. Naučí ju písať a čítať, vzdeláva ju a pomôže jej realizovať sa ako krajčírka. Jej syn Ignácio rastie ako z vody do krásy a ona zatiaľ napreduje v kariére krajčírky, až úspešnej návrhárky. Juan Carlos o ňu opäť prejaví záujem, no ona záujem už nemá. Naopak, jej syn Ignácio mierne zamotá príbeh tým, že sa zamiluje do nesprávnej osoby. Príbeh typickej soap opery, aj keď typickej v´daka tomu, že práve Jednoducho Mária vytvorila určitú predlohu.

V hlavných úlohách sa predstavili Victoria Ruffo ako María Lópezová de Carreño, Manuel Saval ako Juan Carlos del Villar a Jaime Garza ako učiteľ Victor Carreño. Premiéru v mexickej domovine na kanáli Canal de las Estrellas mal seriál 16. októbra 1989 a posledný diel bol odvysielaný 11. mája 1990. Vysielala ho takmer celá Južná Amerika, Rusko, niektoré arabské krajiny, ale tiež niektoré krajiny strednej a južnej Európy vrátane Slovenska.

Victoria Ruffo
Herečka, ktorá sa stala známa a do sveta televízie sa dostala vďaka rôznym úlohám v telenovelách od roku 1980 a niekoľkých filmoch, sa narodila 31. mája v roku 1962 v hlavnom meste Mexika Mexico City. Zahrala si v osemnástich telenovelách, pritom neustále nakrúca a objavuje sa v rôznych úlohách. V roku 2014 dokončila nakrúcanie pre telenovelu Nemilovaný. Mimo to si zahrala v niekoľkých filmoch, reláciách, a tiež klasických seriáloch. Má tri deti a od roku 2001 je druhý krát vydatá. Jej manželom je mexický politik Omar Fayad.

Aj o Márií a iných telenovelách si môžu fanúšikovia tohto pre mužov nepochopiteľného žánru prečítať niečo aj na novom magazíne čisto o telenovelách na adrese www.telenovela.social.

Comments are closed.