Vypínanie analógového signálu sa mení na biznis

0
1412

Aj vám pripadá, že vypínanie analógového signálu sa na vás valí z každej strany? Využili to v televízií, hlásia totiž, že ak nechcete stratiť svoje obľúbené seriály a Šeherezádu, musíte si zakúpiť Set-top-box. Neustále sa hlási zoznam miest, kde analógové vysielanie skončí. Sú bez šance všetky chaty, chatky a záhrady, kde ako tak mohli staršie antény chytiť televízny kanál. Nemôže sa ponechať, čo fungovalo tak dlho, každý si bude musieť kúpiť satelit, alebo platiť služby káblovej televízie. Práve obchodníci si teraz mydlia ruky. Je tu Skylink, CS Link, televízia Mágio od T-comu a mnoho ďalších. Predháňajú sa v ponukách a službách.

Kým drahší novší televízor nepredstavuje starosť o vysielanie, smutný je práve osud všetkých chatiek, záhrad a rodičovských dreveničiek, kde zájdete cez víkend a zatiaľ mohla stačiť anténa. Je tu ešte aj množstvo dôchodcov po dedinách, po kopcoch, lazoch, na rôznych samotách, ktorým len ťažko môžeme začať vysvetľovať, že si musia kúpiť nejaké ďalšie zariadenie na príjem signálu (dokonca ho nemožno na všetky televízie napojiť. nie každý sa predsa musí povinne vyznať aj v tejto oblasti.). Reklama poskytovateľov televíznych služieb stúpla, na šťastie klesli aj ceny. Mrzí ma ale, že ak si kúpite celé satelitné zariadenie, nie je vždy jednoduché zariadiť aj montáž a inštaláciu. Nie vždy má predavač na to možnosti a schopnosti, prípadne ochotu a čas. Ďalšia vec je osobitný cenník počítajúc s diaľkou miesta montáže, s komplikovanosťou montáže a času zdržania sa pri inštalácií. Cena potom ide niekam ďalej. Žiaľ, „ak chceme pozerať naďalej Šeherezádu“, alebo onedlho v televízií aj také filmy ako 96 hodín a Princ of Persia: Sands of Time, tak musíme platiť.

MPEG-2 o 5 rokov zbytočný
Je tu jeden problém. Mnohí predajcovia vo veľkom odporúčajú set-top-boxy, len v popise svieti údaj MPEG-2. Pravda je taká, že za 5 rokov nám bude MPEG-2 zbytočný, keďže bude dostupné len vysielanie v MPEG-4. Dávajte si preto pozor, čo kupujete. Odborníkmi potvrdený fakt o len pár ročnej podpore MPEG-2 je pravdou, rovnaká vec sa práve deje v Poľsku, kde tiež vo veľkom predávali MPEG-2, ale vysielanie prestupuje na MPEG-4.