Španielska solárna elektráreň sa pýši solárnymi vežami PS10 a PS20

0
5408

Že neviete, čo je to solárna veža? Nevedeli sme to ani my, no radi vám ich ukážeme. Helioenergia a jej využívanie je v našich končinách stále v plienkach aj vďaka slabej podpore štátu. V Španielskom Solúcar complexe by sme však našli slnečné kolektory a solárnu elektráreň, ktorá je v technológií oveľa pred nami. V roku 2007 spustili výstavbu špeciálnej elektrárne PS10, ktorá nevyrába ani tak energiu z prijímania slnečných lúčov do kolektorov, ale využíva zahnuté zrkadlá na cielenie slnečných lúčov na jediné miesto na dosah všetkých zrkadlových oblúkov. Na vyvýšenú vežu. Až tá ďalej spracúva sústredenú silu lúčov a vytvára tak energiu. O dva roky neskôr spustili aj PS20, ešte väčšiu vežu s rovnakou úlohou.

Solárna veža Seville

PS10 atmosfére každým rokom ušetrí 6 000 ton spalín CO2, rozkladá sa na 148 akroch pôdy a energiou dokáže zásobovať 5500 priemerných domácností. PS20 atmosfére ušetrí 12 000 ton spalín a zásobuje približne 10 000 domácností. Jej sklá sa rozprestierajú na rozľahlých 236 akroch pôdy. V celom komplexe ďalej úlohu výroby energie dopĺňa aj niekoľko ďalších súčastí rozprestierajúcich sa na 280 akroch a spolu vytvárajú čistú energiu pre 26 000 domácností. Ide najmä o solárne panely a rôzne polia, ktoré sú technologicky náročnejšie, rovnako tak na údržbu. Na obrázku nižšie je vidieť PS10 v pravo a PS20 väčšie vľavo.

Solárna elektráreň Solúcar Complex

Solárna elektráreň Solúcar Complex
Solúcar Complex je v súčasnosti najväčší komplex na výrobu energie v celej Európe. Nachádza sa neďaleko Seville a využíva obe možnosti získavania energie a to pomocou solárneho tepla a pomocou fotovoltarických technológií. Celý komplex vyrábajúci energiu je ekvivalentom elektrárne, ktorá by zásobovala 94 domácnosti elektrinou, no zároveň výkon elektrárne ušetrila atmosfére záťaž v podobe 114 000 ton CO2 každý rok.

Solárna elektráreň Solúcar Complex

Solárna elektráreň Solúcar Complex

Spoločnosť Abengoa je medzinárodnou spoločnosťou zaoberajúcou sa solárnou energiou a jej komerčnm využívaním pre výrobu energie pre verejnosť. Funguje v krajinách sveta ako napríklad USA, Mexiko, Chile, Južná Afrika, Austrália, Čína, Alžírsko, Maroko, ale aj v SAE, Taliansku a Indii. Energiu vyrába pomocou solárnych článkov, ale aj pomocou solárnych veží.

zdroj:  abengoasolar.com