Salaš Krajinka láka na výstavu traktorov: obdivovať môžete aj unikáty

0
6347

Salaš Krajinka nachádzajúci sa v smere od Žiliny pred Ružomberkom svojich návštevníkov momentálne láka na netradičnú výstavu, ktorá posúva čas salašov do viac modernej a technizovanej doby. Od samotných počiatkov traktorov v našich končinách až po stroje známe z dôb nedávnych môžu obdivovať návštevníci salaša prístupného z cesty. Výstava traktorov a obrábacích strojov, ktorá sa tu nachádza, sa dá nazvať unikátnou, keďže obsahuje stroje svetových značiek, už dávno zaniknutých strojov, niektoré v prekvapivo výbornom stave. Niekoľko strojov sa dokonca nachádza v tak výbornom stave, že nemožno veriť, že boli používané v najťažších podmienkach na poli, pri ťahaní a obrábaní polí, či ťahaní ťažkého nákladu. Milovník techniky a zároveň nadšenec pre Farming Simulator si príde na svoje na ploche širokej odhadom 400 m2 nachádzajúcej sa za miestnou reštauráciou po pravej strane od parkoviska.

Krajinka, výstava traktorov unikáty

Technické unikáty
Obdivovať môžete obrovský traktor viac ako storočný traktor od výrobcu J. Case Thresking Machines co., ktorý sa tu nachádza vo verzii so strechou. Legendárna americká spoločnosť založená v roku 1843 vo Wisconsine funguje dodnes, skrátila názov na Case Corporation. Dnes pod značkou Case nachádzame aj kombajny, no v minulosti sa v niekoľkých rokoch venovali aj osobným automobilom, ktoré sú dnes skôr vzácymi múzejnými kúskami.

Krajinka, výstava traktorov unikáty

Nájdete tu aj značky ako Lanz Bulldog, prípadne starých českých výrobcov ako Svoboda, ale ani klasika ako Zetor v dokonca aj v pásovej verzii. Prekvapivo tu nájdete aj traktor Volkswagen a jeden z amerických kúskov – McCormick model D-217 z prelomu minulého storočia, ktorý hoci ide o americkú technológiu spoločnosti International Harvester Company z Illinois, vyrábala zahraničná fabrika v Nemecku.

Výstava traktorov Krajinka

Neprehliadnite aj červený traktor Porsche zo série Junior. Konkrétne dieselový model 4, ktorý sa vyrábal medzi rokmi 1952 a 1963 má jednu zaujímavosť a to vlastnú sklápaciu ornicu. Zaujme vás aj Lanz Bulldog, konkrétne model traktora vyrábaného pred rokom 1940 v nemeckom Mannheime. Zaujímavosťou je, že výrobca traktorov a v určitej ére svojho fungovania od roku 1921 aj výrobca osobných vozidiel skončil s výrobou v roku 1960. Slávna spoločnosť John Deere štyri roky pred tým kúpila tohto výrobcu jedných z najobľúbenejších traktorov v Nemecku a ďalšia výroba do roku 1960 pokračovala pod menom John Deer – Lanz.

Krajinka, výstava traktorov unikáty

Krajinka, výstava traktorov unikáty

Krajinka, výstava traktorov unikáty

Krajinka, výstava traktorov unikáty

Krajinka, výstava traktorov unikáty

foto: © zaujimavosti.net