Gateshead Millennium Bridge, neobyčajný a zrejme aj prvý naklápací most

0
2277

Veľká Británia sa môže pýšiť viacerými zaujímavými mostmi, no ten cez rieku Tyne medzi Newcastlom a Quaside je v niečom výnimočný. Otvorila ho 17. septembra 2001 samotná kráľovná Alžbeta II. a slúži len cyklistom a chodcom. Jeho výnimočnosť spočíva v spôsobe v preklápaní, čím umožní preplávať lodiam cez rieku, zatiaľ čo chodci a cyklisti musia počkať na vrátenie mostu do pôvodnej polohy. Vďaka jednoduchej konštrukcii oblúku s rovnakou váhou, akú má pešia plocha mostu, je možné v prípade potreby most uzavrieť a naklopiť tak, aby sa uvoľnila cesta pre lode preplávajúce riekou. Stavba je zabezpečená kamerovým systémom a strážnikmi, ktorí dohliadajú na bezpečnosť a neobsadenosť mosta pred jeho naklopením. Práve na bezpečnostné riziká sa ľudia v spojitosti s mostom pýtajú najčastejšie.

Gateshead Millennium Bridge

Zaujímavostí mosta
Čas preklopenia je okolo 4,5 minúty a naklápa sa do 40° uhla. Z ocele, ktorá bola pri stavbe použitá, by bolo možné vytvoriť 60 poschodových autobusov od podvozku po karosériu. Celkovo váži 800 ton. Poháňa ho energia porovnateľná s ôsmymi osobnými vozidlami. Nachádza sa blízko Baltického námestia, na ktorom sa koná viacero podujatí. Obe pohyblivé časti s motormi sú ukotvené v 19 tisíc tonách betónu. Most sa v roku 2007 objavil aj na novej 1 librovej minci Kráľovskej pokladnice. V bežnej polohe sa most týči do výšky 50 metrov. V prípade nárazu lode by mal most vydržať 4000 tonovú loď pri rýchlosti 4 uzlov.

Gateshead Millennium Bridge Anglicko

V prípade záujmu o navštívenie mosta, ktorý sa otvára vždy v určité hodiny počas dňa, alebo počas výnimočných príležitostí, osláv a festivalov, nájdete vždy presné časy aj na oficiálnych stránkach www.gateshead.gov.uk

Označené fotografie a ich autor: Ian Britton