Husacie hody doma: 3 tipy na bokovky počas pečenia husi

0
5276

Počas prípravy husi na pečenie a počas jej pečenia gazdinky využívajú čas na prípravu stolovania, alebo na prípravu rôznych ďalších doplnkových jedál, či tradičných pokrmov. Zväčša čas vypĺňa príprava lokší, knedlíkov, alebo stolovania, keďže hus je najlepšia čerstvo upečená. Pečenie, odležanie a prihrievanie je veľmi zlým riešením, no stále praktizovaným, pričom sa samotní konzumenti pripravujú o pocit z čerstvo pečenej husi.

Husacia masť sa často berie ako cenný artikel
Husacia masť je veľmi cenená, pre chuť, pre konzistenciu, ale aj pre tradície. Je spájaná s mnohými tradíciami, poverami, aj liečiteľskými prívlastkami. V každom prípade je nutné nezabúdať počas pečenia ju dostať z výpeku aspoň z polovice. Dá sa totiž použiť na mnoho spôsobov, k mnohým pokrmom a pre mnohých labužníkov je to skrátka lahôdka.

1. Masť sa dá získať ešte pred pečením husi
Masť sa z husi získava práve z kože a tuku pod kožou. Už pred pečením husi samotnej je možné tuk získať tak, že vyrežete kožu, necháte ju len na stehnách a necháte tenkú kožu na prsiach. Získané kože stačí vyškvariť do tvrda a získaný tuk odliať. Počítajte s tým, že ak hus zbavíte kože, mäso môže byť chudšie, nie tak mastné, ako by bolo za bežných okolností. Yužívajte to napríklad vtedy, pokiaľ na hus a odhalené miesta pokladáte kapustu a pečiete. Hus vtedy môžete potrieť medom, čo vytvorí príjemnú a chutnú krustu.

2. Husi dodávané s drobkami sú výhodou
Pokiaľ hus kupujete, len málo z nich je dodávaných bez drobkov. Husacia pečienka je veľmi obľúbená a je súčasťou tradičných husacích hodov. Jednoduchý recept je dusenie husacej pečene na husacom tuku s cibuľkou na drobno, prípadne bez cibuľky. Pri dusení však nesolíme. Solíme až na konci po namastení na čerstvý mäkký chlieb. Pokiaľ máte pečienky málo, je možné ju doplniť kuracou, ktorá je bežne dostupná v akomkoľvek dobrom mäsiarstve. Niekoho odrádza názov „vnútornosti“, no že tvorili jedálniček ľudí celé tisícročia a sú prirodzenou súčasťou gastronómie, si odporcovia vnútorností už všímať nechcú.

3. Vývar
Pokiaľ si nepotrpíte na to, aby hus pred pečení aj po pečení vyzerala stále rovnako (všetky diely na pôvodnom mieste), môžete využiť fakt, že z krídiel veľa po pečení nezostane. Zoschnú, alebo skôr sa mierne scvrknú. Krídla preto môžete využiť do vývaru spolu s časťou vnútorností ako žalúdok a srdce. Dochuťte polievkovým korením. Vývar môžete využiť na prípravu polievky, alebo na uvarenie tarhone, prípadne s menším množstvom možno uvariť ryžu, ktorá získa lepšiu chuť, kedy ju nebude nutné už dochucovať.