Rusko a prípravy zimnej olympiády v Soči 2014: takéto nestíhanie ste nečakali

1
3774

SOČI (ne)pripravené, olympiádaRusko vynaložilo obrovské peniaze do prestavby mesta Soči ležiaceho na pobreží Čierneho mora. Hoci sa mesto nachádza v subtropickom pásme, bude hostiť zimnú olympiádu. Pôjde tak o výnimočnosť, akú sme tu ešte nemali. Ešte donedávna nás Rusko držalo v tom, že v prípade olympiády Soči 2014 pôjde o výnimočné podujatie a všetko bude fungovať na výbornú. Lenže ruská architektúra, zmýšľanie a mentalita napriek príbuznosti k našej, je predsa len iná. Podľa fotografií prvých športovcov, ktorí dorazili do Soči, je miesto nepripravené. Nikde po snehu ani chýru ani slychu. Nevedia, kde sa ubytovať, niektoré cesty sú nedokončené, uzavreté, trávniky tvorí skôr blato. Nápisy v azbuke nie sú všade aj v angličtine, či čitateľnej podobe. Dlažobné diely sa ešte len teraz ukladajú a množstvo hotelov nie je pripravených prijímať prvých hostí. Podľa prvých informácií dokonca v niektorých hoteloch ani len nevedia o menách ubytovaných hostí a nevedia nič o rezerváciách. Slovenskí hokejisti sú už na ceste do Soči. Možno ich bude čakať niečo lepšie.

Soči, olympiáda 2014 nestíhanie

Soči, olympiáda 2014 nestíhanie

Sociálne zariadenia a stav izieb
Osobitnú pozornosť venujú prví návštevníci a novinári stave svojich izieb. Z tých prvých názorov, ktoré sa objavili prevažne na Tweetri, je jasné, že Soči príliš nenadchlo. Nedokončené izby, chýbajúce zariadenie, trčiace káble, či dokonca zásuvka za vankúšom, aj to je riešenie, ktoré by ste hľadali v iných hoteloch márne. Zábavný je aj pohľad na dve toalety vedľa seba bez oddeľovacej steny, alebo hlásenie, že toaletný papier je zakázané vhadzovať do misy, ale je ho nutné dávať do koša. Na toto sme si zvykli už na dovolenkách v Grécku, či Bulharsku. I tam je zakázané dávať toaletný papier do odpadu, ale je ho nutné dávať do koša. Dôvodom však má byť v skutočnosti šetrenie s objemom odpadu v kanalizácii.

Soči, olympiáda 2014 nestíhanie

Len reportéri CNN, hoci mali rezerváciu od jesene minulého roku, získali aspoň jednu z izbu, hoci mali potvrdených viac ako 10 izieb. Minimálne jeden Tweet priznáva, že sa cíti ako Kardashianka, lebo sa umýva minerálkou.

 

 

Túlavé psy
Rusko má podobne ako Ukrajina problémy s túlavými psíkmi. Na Ukrajine s nimi problém vyriešili razantne, upaľovali ich v mobilnej peci zaživa, dobité vo vreciach ich hádzali do rozžhavenej pece. V Rusku sa proti nim nijak extrémne zrejme nezakročilo, respektíve to nikto nemedializoval. Túlavé psy sa nachádzajú na každom sídlisku, v okolí odpadkov, ba dokonca aj hneď pod skokanským mostíkom. Tieto šteniatka tam našiel jeden z novinárov priamo na mieste.

 

 

Zdroj: http://razumnyi.livejournal.com, Twitter

Comments are closed.